Cédric Van Branteghem over 400m-finale met Cynthia Bolingo: "Voor 3e plek ligt het open"

 wo 23 augustus 2023 12:17
Cynthia Bolingo
Wat kan Cynthia Bolingo vanavond in de WK-finale?

Als tweede Belgische vrouw ooit - Kim Gevaert ging haar voor - loopt Cynthia Bolingo vanavond de finale van het WK in een sprintnummer. "Ze kan echt keihard afzien", blikt ex-atleet en huidig CEO van het BOIC Cédric Van Branteghem vooruit op de finale van de 400 meter.

Om 21.35 uur vanavond is het zover: dan staat Cynthia Bolingo in de WK-finale van de 400 meter. "Voor de sprint in ons land is het fantastisch dat Cynthia de finale loopt. En in 400 meter kan er veel. Alles is mogelijk", weet Cédric Van Branteghem.

 

De Dominicaanse Marileidy Paulino steekt er wel met kop en schouders bovenuit, ook het zilver lijkt op papier al gereserveerd voor de Ierse Rhasidat Adeleke. "Maar voor de 3e plek ligt het helemaal open", meent Van Branteghem.

 

"Bolingo loopt in baan 2. Dat kan ongunstig zijn, maar zij is niet zo heel groot, dus voor haar is het minder nadelig. Ze kan haar concurrenten heel goed voor zich zien en terugknokken."

 

"Een van haar grootste kwaliteiten is dat ze haar hoofd ervoor legt. Ze kan echt keihard afzien en dan in de laatste 100 meter toch nog een tikkeltje extra geven. Als ze in die laatste rechte lijn de concurrentie voor zich ziet in baan 2 kan dat misschien wel iets moois zijn."

Bolingo heeft er nog altijd veel plezier in en dat zie je ook. Dan kun je toch enkele tikkeltjes meer afzien.

Cédric Van Branteghem

Opvallend: Cynthia Bolingo is al 30 wanneer ze straks haar eerste WK-finale loopt. Onze landgenote heeft in het verleden moeten afrekenen met enkele zware blessures, maar lijkt nu topfit.

 

"Het klinkt misschien bizar, maar al die blessures kunnen ook een voordeel zijn. Daardoor heeft ze ook lange tijd niet op het hoogste niveau gestreden, geen stress gehad ook. Die periode heeft ze haar lichaam ook sterker kunnen maken en daardoor kan ze er nu misschien nog een paar mooie jaren aanbreien."

 

"Maar het belangrijkste: ze heeft er nog altijd veel plezier in en dat zie je ook. "It's all fun" en dan kun je toch enkele tikkeltjes meer afzien. Het is fantastisch om te zien."

 

Van Branteghem benadrukt ook de rol van coach Carole Bam. "Zij is in het verleden wel wat ondergewaardeerd geweest, maar ze bewijst dat ze echt wel weet waarmee ze bezig is. Bam en Bolingo hebben een enorm goeie band. Die relatie tussen atleet en coach is echt heel belangrijk."

Gerelateerd: