Ga naar de inhoud

Piste én straks nog de wegrit voor "sportvrouw" Lotte Kopecky: "De perfecte voorbereiding"

 di 8 augustus 2023 13:34
Kirsten Wild.

Zondag de afvalling, vanavond de puntenkoers, morgen het omnium en zondag de wegrit: het schema van Lotte Kopecky zit stampvol. De Belgische kampioene laat de combinatie piste en weg op dit WK niet schieten. Ervaringsdeskundige Kirsten Wild: 

Daags na de Tour de France Femmes stapte Lotte Kopecky meteen op het vliegtuig naar Glasgow voor het Super WK.

 

Kopecky is de topfavoriete voor de wegrit van komende zondag, maar neemt en passant ook het WK op de piste voor haar rekening.

 

Zondag werd ze al wereldkampioene op de afvalling en ook op de puntenkoers (dinsdag) en in het omnium (woensdag) wil ze vuurwerk afsteken.

 

Het huwelijk tussen weg en piste vraagt veel van een atlete. Kirsten Wild (40) weet wat het vergt.

 

Zij werd 9 keer wereldkampioen op de piste en won ook 2 keer Gent-Wevelgem en stond op het podium van de Ronde van Vlaanderen en het WK. 

Lotte heeft geen tijd om te genieten, maar ze laat zo zien hoe ontzettend sterk ze is, fysiek en mentaal. 

ex-renster Kirsten Wild

"Je mag dit echt niet onderschatten", zegt Wild over de feilloze switch van Kopecky en haar voortdurende topprestaties.

 

"Ik had nog even contact met haar en vroeg haar of ze wel genoten had na de Tour. Ze zei dat ze er geen tijd voor had. Zondag stuurde ik haar weer of ze nu wél kon genieten? Ze zei dat ze weer moest doorgaan."

 

"Ze heeft geen tijd om te genieten, maar ze laat zo zien hoe ontzettend sterk ze is, fysiek en mentaal. Ze heeft een heel moeilijk jaar gehad met het verlies van haar broer en ze staat enorm in de schijnwerpers."

 

(lees voort onder de video)

"Vroeger was ze verlegen, nu staat er echt een sportvrouw"

Kirsten Wild heeft de prille opgang van Lotte Kopecky nog even meegemaakt. "Je zag dat ze talent had, maar ze was als jonge renster nog wat verlegen. Dat zat soms in de weg, maar nu heeft ze een enorme stap gezet. Er staat echt een sportvrouw."

 

Kopecky blijft groeien als mens en atlete. De impact van haar prestaties is enorm als boegbeeld van het Belgische vrouwenwielrennen. "Ze heeft veel geluk gehad met Jolien D'hoore als voorgangster. Zij heeft de weg vrijgemaakt."

 

"Jolien was de absolute ster en Lotte heeft die positie vanuit de luwte kunnen overnemen. Toen zij er klaar voor was, was de troon vrij."

 

Net als D'hoore combineert Kopecky de twee disciplines. "Lotte doet het zoals ik het deed: in blokjes. Ik las dat ze voor de Tour ook al op de piste had getraind."

 

"Als je dat regelmatig laat terugkeren, dan gaat die overstap steeds makkelijker. Dankzij haar ervaring kan dit dus. Als je alles goed plant, kan het alle facetten versterken."

 

Maar zondag volgt nog de wegrit. Wordt het niet een beetje te druk? "Volgens mij is deze voorbereiding perfect."

 

"Tijdens de Tour heeft ze in se heel veel duurtrainingen gedaan en daar moet je van rusten. Het WK wordt een andere inspanning."

 

"Ze kan hier wel van uitrusten. Misschien staat ze zelfs frisser aan de start dan bij een gewone voorbereiding op de weg."

Gerelateerd: