Het WK G-baanwielrennen zit erop voor de Belgische selectie. Voor het eerst ooit was er live verslag op tv. Qua aandacht was het dus een gigantisch succes, sportief blikt bondscoach Remko Meeusen met gemengde gevoelens terug: "Er is nog veel groeimarge."
De vraag van een miljoen na elk WK: hoe ziet de balans eruit?
"Die is dubbel", zegt G-bondscoach Remko Meeusen. "We zijn zeer tevreden met het brons voor Niels Verschaeren en de 5e stek voor Jarno Thierens. Zij hebben gevlogen op de kilometer. Anderzijds zijn we er in de achtervolging net niet bij in de finales, dat is toch jammer."
Al denkt hij dat we niet moeten wanhopen voor die achtervolging.
"Voor Louis Clincke is het nog maar zijn 2e WK, hij heeft nog veel groeimarge. Ewoud Vromant daarentegen had brute pech, zijn ventiel kwam los. Uiteindelijk had hij goede waardes, heel jammer dus."
De renners hebben ongelofelijke progressie gemaakt, nu moeten we zien waar dat eindigt.
De bondscoach gelooft dat er toekomstmuziek zit in de Belgische ploeg.
"Jarno Thierens heeft ongelofelijke progressie gemaakt, Niels Verschaeren, Ewoud Vromant en Louis Clincke ook. Waar dat eindigt moeten we nog bekijken."
Ook voor Diederick Schelfhout – die zijn voorbereiding verstoord zag door corona en daarom tot 3 weken voor het toernooi niet op de fiets zat – voorspelt Meeusen beterschap.
"Als Schelfhout 100% gezond is, doet hij zeker nog mee aan de top. Hij is een vechter en gaat al erg lang mee. Ik zie opnieuw de vlam in zijn ogen die hij even kwijt was. Hopelijk herstelt hij goed en is hij volgend jaar terug op topniveau."
Flinke opmars en aandacht
G-wielrennen zit in een flinke opmars. Op een relatief trage baan werden er toch tal van records gereden. Ook Meeusen kan niet om die trend heen.
"De G-sporters worden alsmaar beter en het algemene niveau ligt heel hoog", merkt hij op. De steile verbreding aan de top verrastte de bondscoach zelfs.
"We rijden erg goede tijden op trainingen en dan ga je hoopvol naar een toernooi. Daar zie je dan dat anderen nog sneller rijden dan we op voorhand hadden verwacht."
"Hetzelfde gebeurt op de weg", gaat hij voort. "Ook daar wordt het materiaal steeds beter."
Iedereen genoot van het publiek en de mediabelangstelling.
Het WK G-baanwielrennen werd gecombineerd met dat van de elite en zo werd het voor het eerst live uitgezonden op televisie. Ook de volle zalen zijn ze in de G-sport niet gewend.
"Iedereen genoot van het publiek en de mediabelangstelling, ook de staf. Je merkt dat dat toch iets doet met iedereen hier. Zelfs de staf kan iets dieper gaan dan normaal."
Het enige dat nog ontbreekt in het Belgische team zijn vrouwen.
Meeusen wenst dat dit WK ook op dat gebied een positieve impact heeft. "We hopen dat dit WK, dankzij de media, een aantal vrouwen heeft geprikkeld en dat ze aan onze deur komen kloppen."
"We zijn momenteel slechts één vrouw intensief aan het begeleiden, hopelijk kan zij een boost geven aan het G-vrouwenwielrennen in de toekomst. Al kijken we dan vooruit naar de Spelen van Los Angeles, Parijs komt nog te vroeg."
Ambities op de weg
Na een aantal drukke dagen op de baan gaat de focus van de G-renners nu naar de weg. Over de ambities daar is Meeusen duidelijk.
"We willen op de weg hetzelfde presteren als hier, zeker met Ewoud Vromant, Louis Clincke, Tim Celen en Jonas Van de Steene in bloedvorm. Er is ook een sterke Franstalige kant met Jean-François Deberg en Maxime Hordies."
"Er zijn hoge verwachtingen voor de Belgen, ook door sterke Wereldbekers. Nu is het afwachten of we dat op dit WK ook kunnen tonen. Iedereen is ontspannen, dan weet je dat er gepresteerd kan worden", besluit de bondscoach.