Ga naar de inhoud

Belofte Alec Segaert is topfavoriet op WK tijdrijden: "De gouden droom leeft al even"

 ma 7 augustus 2023 17:25
Alec Segaert heeft op de voorbije WK's al brons en zilver gepakt.

Brons en zilver heeft hij al, goud zou de logische stap moeten zijn voor Alec Segaert. De 20-jarige neoprof van Lotto-Dstny speelt ook geen verstoppertje: hij wil woensdag op het WK tijdrijden voor beloften de wereldtitel pakken. "Zo simpel is het niet, maar het is wel het doel."

In enkele maanden tijd heeft Alec Segaert zichzelf helemaal op de kaart gezet. Segaert werd vroeger dan gepland overgeheveld naar het profteam van Lotto-Dstny en veroverde eind juni op beide BK's zilver.

 

Vorige week werd Segaert pas echt "wereldnieuws" nadat zijn rugzak met internationaal paspoort gestolen was. Zijn trip naar Glasgow leek heel even gehypothekeerd, maar de West-Vlaming maakte "snel de klik".

 

"Er bestaat gelukkig een spoedprocedure en ik werd goed bijgestaan door mijn broer en assistent-bondscoach Serge Pauwels", legt Segaert uit. "Het is relatief stressloos kunnen verlopen."

 

En zo kan Segaert aftellen naar de tijdrit bij de beloften van woensdagnamiddag. Vorig jaar pakte hij zilver in Australië. "Goud zou nu dan logisch zijn, maar zo simpel is het niet. Al hoop ik er wel op."

Ik won de proloog in de voorbije Giro, maar dat was slechts 9 kilometer. Woensdag volgt 36 kilometer, een ander verhaal.

Alec Segaert

"Die droom leeft al even, zeker nadat ik ook in 2021 al brons had gepakt op het WK tijdrijden in België. Dan zie je dat het echt wel mogelijk is en dan is die trui nu het doel."

 

Maar bij de beloften is de tegenstand inschatten vaak een probleem. "Er zijn weinig internationale tijdritten voor de beloften. Ik won de proloog in de voorbije Giro, maar dat was slechts 9 kilometer. Woensdag volgt 36 kilometer, een ander verhaal."

 

"Maar ik heb vertrouwen in mezelf. Het is de bedoeling om zelf geen fouten te maken en dan zie ik wel waar ik strand."

 

Segaert ontdekt dus al mondjesmaat het profbestaan, maar haalt zijn neus niet op voor de beloften.

 

"Een WK is altijd magisch en dit is de U23. Dan heb ik nog het recht om mee te doen. Ik voel me ook nog meer belofte dan prof."

 

"Ik heb ook nog heel wat beloftekoersen gereden. Het is belangrijk om dat winnende gevoel te behouden en om finales te rijden, ook op kampioenschappen. Dat kan later alleen maar een voordeel zijn."

Jonathan Vervenne: "Podium kan bij een goeie dag"

De tweede Belg op het WK tijdrijden voor beloften is Jonathan Vervenne. Als lid van het opleidingsteam van Soudal-Quick Step werd hij 4e in de al vermelde openingstijdrit van de Giro.

 

"Maar de afstand is te kort om het met dit WK te kunnen vergelijken", schat de Limburger in. "9 versus 36 kilometer, dat is andere koek. Ik heb nog nooit zo'n lange tijdrit gereden."

 

"Het podium of de top 5 zit er misschien in, zeker bij een goeie dag. Al zijn er concurrenten waar ik nog nooit tegen gekoerst heb."

programma en wedstrijden WK wielrennen 2023 
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
zat 5/8 wegrit junioren vrouwen 70 km 11.00 uur Julie Bego (Fra)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.00 uur Albert Philipsen (Den)
zon 6/8 wegrit elite mannen 271 km 10.30 uur Mathieu van der Poel (Ned)
din 8/8 mixed relay ploegentijdrit 40,3 km 14.00 uur Zwitserland
woe 9/8 tijdrit beloften mannen 36,2 km 15.30 uur Lorenzo Milesi (Ita)
don 10/8 tijdrit junioren vrouwen 13,4 km 12.15 uur Felicity Wilson-Haffenden (Aus)
  tijdrit beloften vrouwen 36,2 km 15.00 uur Antonia Niedermaier (Dui)
  tijdrit elite vrouwen 36,2 km 15.00 uur Chloé Dygert (VS)
vri 11/8 tijdrit junioren mannen 22,8 km 11.00 uur Oscar Chamberlain (Aus)
  tijdrit elite mannen 47,8 km 15.35 uur Remco Evenepoel
zat 12/8 wegrit beloften mannen 168,4 km 12.30 uur Axel Laurance (Fra)
zon 13/8 wegrit beloften vrouwen 154,1 km 13.00 uur Kata Blanka Vas (Hon)
  wegrit elite vrouwen 154,1 km 13.00 uur Lotte Kopecky
Gerelateerd: