Ga naar de inhoud

Niet vallen of niet koud krijgen: wat is het moeilijkste tijdens een WK in de (gietende) regen?

 vr 4 augustus 2023 08:36
Mads Pedersen won in 2019 het verzopen WK in Yorkshire.

Pas zondag zullen we ontdekken wat de weergoden nu echt van plan zijn, maar wie Glasgow zegt, zegt meestal ook regen. In Wielerclub Wattage kwam regenweer op de fiets aan bod. Waarin schuilt het grootste gevaar als je de hele dag begeleid wordt door regendruppels? 

Een stadsparcours met meer dan 40 bochten afgekruid door wisselvallig weer: het lijkt onvermijdelijk dat we op het WK in Glasgow crashes zullen zien.

 

De renners zullen extra gefocust moeten zijn om zulke schuivers te vermijden, maar de voorspelde buien maken de uitdaging ook fysiek bijzonder zwaar.

 

Wat is nu het moeilijkste facet voor de potentiële soepkiekens in Schotland? Het vermijden van valpartijen of vooral niet lijden door de koude?

 

Tom Boonen aarzelde in Wielerclub Wattage geen seconde: "Niet koud krijgen! Dat was voor mij echt een opdracht op een WK."

Dat wordt het meest onderschat in een koers: je lichaam op temperatuur houden voor als het moet gebeuren.

Tom Boonen

"Je staat er 's ochtends bij de start al een halfuur met veel te veel kleren aan. Die worden nat en dan vertrek je voor 6 à 7 uur."

 

"Er rijdt iemand weg en dan zit je uren te wachten. Er wordt vaak rap gereden, maar je krijgt koud."

 

"Ik kon daar heel slecht tegen en ik heb heel veel WK's bij slechte weersomstandigheden gereden."

 

Hoe kan een renner zijn lichaam dan op de juiste temperatuur houden? "Je moet een beetje in de wind rijden en eten en drinken."

 

"En je mag zeker niet zo comfortabel en economisch mogelijk door het peloton blijven gaan. Dan blijft je hartslag zakken en dan kom je in een fase waarbij die niet meer makkelijk klimt."

 

"Je lichaam gaat dan op slot voor een explosieve inspanning. Dat wordt het meest onderschat in een koers: je lichaam op temperatuur houden voor als het moet gebeuren."

Slechte herinneringen voor Mathieu van der Poel?

Op het WK van Yorkshire in 2019 was het van dattum. Mathieu van der Poel stortte in de finale helemaal in. Zijn tank was volledig leeg door de regen en de koude.

 

"Dat maakt mentaal geen verschil", schat Tom Boonen in. "Een slechte dag in slecht weer neem je niet mee."

Of bekijk de aflevering op VRT MAX

Gerelateerd: