Ga naar de inhoud

Financieel en sportief een klap: dit zijn de gevolgen van de Genkse exit

 do 3 augustus 2023 06:44
" "
Genk was over 2 duels de betere én had de kansen, maar het beloonde zichzelf niet tegen Servette.

Een kras op het vertrouwen is niet het enige litteken. De vermijdbare uitschakeling van Racing Genk in de Champions League heeft ook sportieve en financiële gevolgen. Wat nu voor de Limburgers?

Sportief: geen zekerheid over Europese groepsfase

Europees voetbal tot december moest eigenlijk al een zekerheid zijn.

 

Indien Racing Genk zich geplaatst had voor de derde voorronde van de Champions League (tegen Glasgow - een mooie affiche) was het zeker geweest van de groepsfase van de Europa League. Toch al een mooie garantie.

 

Bovendien oogde de laatste horde richting kampioenenbal (wellicht PSV of Marseille) niet uitzonderlijk zwaar. Gemiste kans, dus.

 

Nu moet Genk flink aan de bak om tot in de Europa League te geraken. Want in de derde voorronde wacht een duel tegen het vurige Olympiakos.

 

In eventuele play-offs zijn Ajax (Ned), LASK (Oos), Aberdeen (Sco), Čukarički (Ser), Zorja Loehansk (Oek) en zelfs competitiegenoot Union mogelijke tegenstanders.

 

Stel dat Genk straks sneuvelt tegen Olympiakos, wacht een tweede vangnet met play-offs voor de Conference League. Het kransje potentiële tegenstanders - velen haalbaar, anderen verraderlijk - is daar nog groot.

 

En vergeet natuurlijk niet: hoe verder Racing Genk "afzakt" in Europa, hoe minder geneigd sterkhouders zullen zijn om te blijven.

 

Met Champions League-voetbal konden jongens als Munoz en Paintsil wellicht aan boord gehouden worden, maar wat als het straks máár Conference League zou worden?

Joseph Paintsil
Blijft een Paintsil aan boord voor de Conference League?

Financieel: weg jackpot, hopen op troostprijs

Ongetwijfeld was de boekhouder van Genk al even beginnen te dromen.

 

Stel dat de Limburgers tot in de groepsfase van de Champions League waren geraakt, dan wachtte een jackpot van ongeveer 30 miljoen euro. Die is nu dus al zeker weg.

 

Samen met de zekerheid van de centen die een groepsfase van de Europa League met zich meebrengt - minimaal 4 miljoen euro, een bedrag dat nog stevig kan oplopen met wedstrijdpremies en tv-gelden.

 

In de Conference League spreken we over een minimumbedrag dat op 3 miljoen ligt en lagere bonussen.

 

Opnieuw een belangrijke kanttekening: hoe flauwer de Europese competitie, hoe minder aantrekkelijk de toekomstige tegenstanders. Dat zal Genk onder meer ook voelen bij de verkoop van tickets en merchandising.


Die onzekere inkomsten kunnen trouwens hun gevolgen hebben voor de slagkracht van de Limburgers op de zomermercato de komende weken.

Gerelateerd: