Ga naar de inhoud

Tom Boonen is kritisch over WK-selectie: "Ik had Jasper en Wout nooit samen meegenomen. Nooit"

 do 3 augustus 2023 06:06
Jasper Philipsen en Wout van Aert in de afgelopen Tour.

Voor heel wat wielerharten lijkt de vraag niet of een Belg zondag wereldkampioen wordt, maar wel welke Belg. De nationale equipe baadt in weelde, maar 3 speerpunten zijn voor Tom Boonen en Jan Bakelants een vergiftigd geschenk. Ze vrezen voor conflicten, zo vertelden ze in Wielerclub Wattage.

Remco Evenepoel, Jasper Philipsen en Wout van Aert als piek van de Belgische kerstboom. Er zijn zondag heel wat landen die alleen maar met jaloezie naar de Belgische shirts kunnen kijken.

 

Maar schuilt er net in die luxe ook een gevaar? Toch wel, vreest Tom Boonen in een verse WK-aflevering van Wielerclub Wattage.

 

Staat iemand van de 3 kopmannen een trede hoger, wilde Ruben Van Gucht weten. "Ik denk het niet", steekt Boonen van wal.

 

"Ik vind dit ook een beloningsselectie. Er zijn geen knopen doorgehakt. Ik had nooit Jasper en Wout samen meegenomen naar een WK. Nooit."

 

"Ze verdienen het allebei hard. Daar gaat het niet om. Maar dat het tactisch moeilijk wordt? Absoluut."

Ik vind dit een beloningsselectie. Er zijn geen knopen doorgehakt. Je kunt niet met 2 mannen naar het WK gaan om de sprint te rijden.

Tom Boonen

"De taak van een selectieheer is om conflicten te elimineren voor de wedstrijd. En neem het van mij aan: die conflicten zullen er zijn. Dat is niet gebeurd."

 

"Neem 2 renners met hetzelfde profiel om de finale te rijden en het kan niet anders dat er ergens iets zal zijn dat niet comfortabel is voor een van hen. Dat wil je niet."

 

Dirk De Wolf voorspelt miserie mocht het tot een sprint komen waarbij Van Aert en Philipsen nog aan boord zijn. Wie trekt de spurt dan aan?

 

Boonen pikt in: "Ik begrijp dat je mensen wil meenemen. Zeker Jasper, die er na de Tour uitermate is bijgekomen. Ik ken hem en ik gun hem dat heel hard."

 

"Maar je kunt niet met 2 mannen naar het WK gaan om de sprint te rijden. Dat komt nooit goed."

 

"Je zit altijd met een bepaalde gunfactor en die is bij sprinters heel weinig aanwezig naar elkaar toe."

 

"Je wil sprinten als je de aankomst ziet, niet de sprint lanceren. Ik had het niet gedaan."

"Van Aert moet de koers openbreken en dat is respectloos tegenover Evenepoel"

Wordt vooral Wout van Aert het kind van de rekening? Moet hij nu een aanvallende rol opnemen omdat er nog een sprinter is afgezakt naar Glasgow?

 

"Ja. En dat strookt niet", knikt Jan Bakelants. "Wout valt tussen wal en schip."

 

"Hij moet de koers vroeger openbreken en dat vind ik respectloos tegenover Remco Evenepoel. Hij is de uittredende wereldkampioen."

 

"Evenepoel is geen renner meer tegen wie je zegt: je mag het proberen van ronde 5 tot 3 voor de finish, dat is je zone."

 

"Evenepoel is momenteel de beste Belgische renner. Als hij in de laatste ronde wil gaan, dan heeft niemand daar iets tegenin te brengen."

Tegen Evenepoel kun je niet meer zeggen: je mag het proberen van ronde 5 tot 3 voor de finish.

Jan Bakelants

"Denemarken is minder sterk, maar beter uitgebalanceerd"

En toch zijn er ongetwijfeld heel wat bondscoaches die willen tekenen voor een ensemble zoals de Belgen kunnen voorleggen.

 

Al willen de leden van Wielerclub Wattage zondag ook gerust plaatsnemen in de Deense volgwagen.

 

"Ze hebben een uitgebalanceerde ploeg met 2 potentiële winnaars: Mads Pedersen en Kasper Asgreen", oordeelt Tom Boonen.

 

"Die ploeg is beter uitgebalanceerd. Minder sterk, dat wel, maar ook met minder conflicten."

 

Jan Bakelants lonkt ook naar de Fransen. "Jaar na jaar maken ze goeie keuzes. Thomas Voeckler doet dat als bondscoach uitgekookt zoals hij ook als renner was."

 

"Door de Remco-mania is dat vorig jaar wat door de mazen van het net geglipt, maar zij braken de koers wel open en stonden met Christophe Laporte op het podium. Ze vatten de koers aan met een doel."

Denemarken
wegrit Kasper Asgreen
  Mikkel Bjerg
  Magnus Cort
  Mikkel Honoré
  Soren Kragh Andersen
  Michael Morkov
  Mads Pedersen
  Mattias Skjelmose
Frankrijk
wegrit Julian Alaphilippe
  Rémi Cavagna
  Benoît Cosnefroy
  Bryan Coquard
  Christophe Laporte
  Olivier Le Gac
  Valentin Madouas
  Florian Sénéchal

Of bekijk de aflevering op VRT MAX

Gerelateerd: