Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

SAMENVATTING: Een aanvalsregen, een (te) gretige Van der Poel en een straffe Bask

 do 13 juli 2023 17:21
Izagirre was de sterkste aanvaller van de dag.

Van medelijden is er in deze Tour geen sprake. Ook in etappe 12 ging het snoeihard. Een spervuur van aanvallen in een krankzinnig begin leverde een sterke groep vluchters op, Ion Izagirre toonde zich daar uiteindelijk de baas. Bekijk hier de belangrijkste fases.

Fase 1: waanzinnige openingsfase

Anderhalf uur lang regent het pogingen van vrijbuiters. Iedereen wil vandaag een plekje in de vroege vlucht, maar niemand krijgt iets cadeau.

 

Wout van Aert probeert het meerdere keren, maar hij kan zich niet loswrikken. Na 100 kilometer rijdt uiteindelijk een groepje van 15 man weg, met Mathieu van der Poel en 4 Belgen.

Fase 2: Van der Poel trekt de kaart van de aanval

Op iets meer dan 50 kilometer van de streep kiest Mathieu van der Poel het ruime sop.

 

Even krijgt hij nog het gezelschap van Amador, maar op 3 kilometer van de top van de Col de la Croix Montmain laat hij zijn metgezel achter. Van der Poel rondt alleen de top.

Fase 3: samensmelting voorin

Op het moment van de aanval van Van der Poel, spat het in groep 2 volledig uiteen. Onder meer Alaphilippe, Teuns en Stuyven moeten laten lopen.

 

Maar 7 andere renners, met Benoot en Pinot, houden Van der Poel in het vizier. Op 30 kilometer van de streep komen ze zelfs aansluiten bij de Nederlander.

Fase 4: Izagirre knalt weg op slotklim

Door de samensmelting ruiken een pak renners plots weer hun kans. De Spanjaard Ion Izagirre springt weg van de rest, Van der Poel lijkt zichzelf te zijn voorbijgereden en past.

 

6 renners, waaronder nog steeds Benoot, volgen aan de top op een halve minuut van de aanvalslustige Izagirre. Maar ook Guillaume Martin is nog aanwezig in die groep. Hij kan beginnen afstoppen voor zijn ploegmaat.

Fase 5: Izagirre stoomt door tot aan de streep

Het wordt al snel duidelijk dat de samenwerking in de achtervolging vrij belabberd verloopt. In de afdaling en de slotkilometers bouwt de 34-jarige Bask zijn voorsprong zo uit tot een minuut. Hij grijpt de 2e Tour-etappe uit zijn carrière. 

 

Benoot strandt op plek 4, Teuns op 8.

Gerelateerd: