Ga naar de inhoud

Spaanse voetbalwereld rouwt om Luis Suarez, Gouden Bal van 1960

 zo 9 juli 2023 11:18
Suarez kwam ook uit voor Inter en Sampdoria.
Luis Suarez was een aanvallende middenvelder: hier in het shirt van Barcelona, waar hij van 1955 tot 1961 speelde.

De Spaanse voetballegende Luis Suarez is vanochtend op 88-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Zijn ex-club Inter Milaan maakte het nieuws bekend. Als aanvallende middenvelder bij Barcelona won hij in 1960 de Gouden Bal. Suarez is nog steeds de enige geboren Spanjaard op de erelijst.

Luis Suarez was een absolute topper in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Velen beschouwen hem als de beste Spaanse voetballer aller tijden.

"El Arquitecto" (De architect) begon zijn carrière bij Deportivo La Coruna, zijn opleidingsclub, en speelde vervolgens ook voor FC Barcelona (1955-1961), Inter Milaan (1961-1970) en Sampdoria (1970-1973).

Op zijn palmares prijken landstitels in Spanje met Barcelona (1959 en 1960) en in Italië met Inter (1963, 1965 en 1966).

Met de Nerazzurri won hij de Europacup I, de voorloper van de Champions League, en het WK voor clubs allebei twee keer (telkens in 1964 en 1965). Met Spanje werd hij voor eigen volk in 1964 ook Europees kampioen.

In 1960 won Suarez de Ballon d'Or, de verkiezing van het Franse tijdschrift France Football voor de beste speler op de Europese velden. Hij eindigde nog drie keer op het podium van de verkiezing (tweede in 1961 en 1964 en derde in 1965). Suarez is nog steeds de enige geboren Spanjaard op de erelijst van de Gouden Bal.

Als trainer was hij ook drie keer T1 van Inter en Spaans bondscoach. Zo speelde en won hij op het WK 1990 in Italië in de groepsfase van de Rode Duivels (1-2). Spanje ging eruit in de 1/8e finales tegen Joegoslavië.

Tweets over Suarez' overlijden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.