Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 1  /  21 - Firenze > Rimini
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Zijn sprintetappes nog wel van deze tijd? "Ze zijn een probleem voor televisie"

 ma 3 juli 2023 22:58
Jan Bakelants viel in slaap tijdens de etappe van vandaag.

Het klassieke middagdutje tijdens de koers. Wie kent het niet? Met de zachte stemmen en goede verhalen van Renaat en José op de achtergrond, durft de wielerliefhebber al eens in te dommelen. Zeker tijdens sprintetappes als vandaag. "Het is onvermijdelijk dat de regels van koers worden aangepast voor tv", stelt tv-maker Tim Van Aelst dan ook.

Vraag Jan Bakelants niet wat er tijdens de openingsfase van de rit van vandaag gebeurd is.

 

De analist viel, net als vermoedelijk heel wat kijkers thuis, in slaap. Dat deed aan de tafel van Vive le Vélo de vraag rijzen of sprintetappes nog wel van deze tijd zijn.

 

Het verloop van de derde etappe van deze Tour was namelijk zo voorspelbaar als maar kon.

 

"Gisteren en eergisteren waren interessant, maar vandaag eigenlijk niet, hé", opent Karl Vannieuwkerke de discussie. "Je krijgt een vlucht met 2 renners en weet eigenlijk al dat die gegrepen zullen worden en dat er gesprint wordt."

 

"Tegelijk zit je met een veranderend televisielandschap. Trek je zo nog wel jong volk aan?", vraagt hij zich af.

In baseball hebben ze bijvoorbeeld de regels aangepast om alles attractiever te maken.

Tim Van Aelst

"Ik vind je opmerking volledig terecht", pikt tv-maker en gast Tim Van Aelst in. "Sprintetappes zijn eigenlijk een probleem voor televisie."

 

"Mijn zonen kijken bijvoorbeeld ook niet naar de koers", gaat hij verder. "Hoe trek je vandaag de dag nog jongeren aan?"

 

"Ik hoorde onlangs wel dat ze in Amerika de regels van baseball hebben aangepast om wedstrijden in te korten. Ik ken niet genoeg van koers om een oplossing voor te stellen, maar zoiets zit eraan te komen. Dat is onvermijdelijk", stelt de tv-maker.

 

Vannieuwkerke trekt dan weer de parallel met een andere sport. "Mijn kinderen zitten alleen nog op het puntje van hun stoel bij darts, want elke worp doet ertoe."

Deze etappes horen gewoon bij het wielrennen.

Roxane Knetemann

Hebben ze niet al geprobeerd om met kortere etappes de koers aantrekkelijker te maken?", countert analiste Roxane Knetemann. "Deze etappes horen ook gewoon bij wielrennen."

 

"Dat moet je net omarmen en desnoods ga je maar gewoon de laatste 10 kilometer kijken", stelt ze. "Sorry voor de commentatoren."

 

Jan Bakelants vindt het dan weer een moeilijke kwestie. "Ik vrees dat er geen pasklaar antwoord is", zegt hij.

 

"De vermoeidheid van die lange inspanning is net nodig om dit soort sprint te krijgen. Anders kan je even goed gaan sprinten op een piste en daar kijkt ook geen kat naar."

Ziet de jeugd in de toekomst Philipsen niet meer triomferen in sprintetappes?

Gouden Kilometer

Een Gouden Kilometer met bonificatieseconden, zoals in de Ronde van België, kan volgens Karl Vannieuwkerke misschien wel soelaas bieden.

 

"Maar ik weet niet of je het concept altijd moet heruitvinden", is Bakelants kritisch. "Dat is net de hele charme van de sport."

 

En ook de extrasportieve zaken die in beeld worden gebracht, zoals de natuur rondom de renners, is volgens de gasten een troef van de langere ritten.

 

"Als we daar af en toe nog eens commentaar van Tom Waes kunnen bijkrijgen, komt het helemaal goed", lacht Tim Van Aelst.

 

Dan toch maar door met sprintetappes.

Gerelateerd: