Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Lees en pas toe: de 10 geboden voor een Tourmanager

 vr 30 juni 2023 11:23
De 10 geboden voor een Tourmanager.

De Tourmanager van Sporza kent veel ongeschreven regels die mondeling overgeleverd werden aan nieuwe volgelingen. Maar voor deze editie hebben we de 10 geboden - die elke deelnemer moet kennen - in steen gebeiteld.

1. Gij zult geen emoties tonen

Emotionele keuzes zijn de eerste valstrik voor een wielermanager. Wie zich laat leiden door emoties is een vogel voor de kat. Het is niet slim om enkel je favoriete renners te selecteren of juist renners op voorhand uit te sluiten, omdat je er geen fan van bent. De ratio zegeviert (bijna) altijd in de Sporza Tourmanager.

 

Doe aan research en probeer je intuïtie aan te vullen met objectieve gegevens. Het spel draait om resultaten. Een vervelende sleper kan je soms meer opleveren dan een sympathieke, aanvallende renner.

2. Gij zult geduld tonen en niet toegeven aan paniek

Paniek is altijd een slechte raadgever. Een renner die ziek wordt of ten val komt in de Tour de France, het is niet te vermijden. Het is verleidelijk om die renner meteen te vervangen door een transfer, maar dat is zeker niet altijd de juiste beslissing.

 

Wat zijn de gevolgen van de ziekte of de val? Gaat het om een renner van een lage prijscategorie, dan is het misschien niet de moeite om er een transfer aan op te souperen. Gaat het om een topper die veel miljoenen waard is, dan moet je wel ingrijpen: vervangen!

 

Het kan dan handig zijn om voor een "dubbele transfer" te gaan. Vervang meteen ook die onderpresterende renner in je ploeg en kies voor twee gezonde renners in vorm.

3. Gij zult luisteren naar Kopman

In onze podcast Kopman discussieert Tess Elst met de specialisten van De Lead-Out, prijzenbepaler Hannes Tahon en wielermanagerfan Thomas Huyghe. Ze zorgen voor tips en tricks voor het spel en bedenken de zotste plannen en theorieën. Aan jou om te beslissen wat die tips waard zijn.

4. Gij zult het Tour-parcours bestuderen

De Wielermanager is een marathon, geen sprint. Staar je niet blind op het openingsweekend in het Baskenland, de prijzen worden pas uitgedeeld in Parijs en Parijs is nog ver.

 

Bekijk daarom goed het parcours van de Tour. Hoeveel ritten kunnen eindigen op een massasprint en hoeveel kansen krijgen de vluchters? En vergeet de punten voor het eindklassement niet. Denk na op lange termijn en gij zult beloond worden.

5. Gij zult een evenwichtige ploeg samenstellen (of toch niet?)

Om de hoofdprijs te winnen of je vrienden af te troeven in de minicompetitie moet je scoren in elke etappe. Stel daarvoor een evenwichtige ploeg samen met de juiste mix aan klassementsmannen, sprinters, klimmers en vluchters. 

 

Wees je concurrenten een stap voor door al na te denken over eventuele transfers die je kunt doen met het oog op het eindklassement. Welke renners uit je team kun je dan dumpen voor de renner die je glorie zal bezorgen in Parijs?

6. Gij zult de spelregels lezen

Iedereen weet wel ongeveer hoe de regels in elkaar zitten, maar het kan handig zijn om die nog een keer op te frissen om je tactiek te bepalen. Een truidrager verdient elke dag punten, er zijn strijdlustpunten én aan de finish in Parijs zijn er ook nog bonuspunten. Zo krijgt de winnaar van de Tour 400 punten voor zijn gele trui.

 

Lees hier de spelregels van de Tourmanager.

7. Gij zult de deadlines controleren

Een ambitieuze Wielermanager doktert voor elke rit een plan uit. Zet je wekker een half uur voor de deadline van elke etappe en kom op tijd uit bed om je ploeg aan te passen. Zeker tijdens de vakantie is dat niet altijd vanzelfsprekend.

 

Zo kan je een late uitvaller nog vervangen of je selectie aanpassen aan het vormpeil van de renners. Want iedereen wil buspunten vermijden. Vergeet ook niet dat je vooraf al je ploeg kan instellen voor ritten die er nog moeten aankomen.

8. Gij zult uw kopman eren

Denk voor elke etappe goed na over de kopman van je ploeg. Als die renner in de top 5 eindigt, dan verdient die extra punten. Die 25, 20, 15, 10 of 5 extra punten kunnen aan het einde van de rit het verschil maken.

9. Gij zult geen leedvermaak tonen

Dat Vrouwe Fortuna een grote rol speelt in het spel, kunnen we niet ontkennen. Het leidt soms tot emotionele toestanden. Toch is het belangrijk om je waardigheid te bewaren tijdens het spel.

 

Het is niet gepermitteerd om te juichen als een topper die je toevallig niet in je team hebt staan, plots tegen het asfalt ligt. Wat natuurlijk wel toegelaten is, is het jennen van je collega-wielermanagers met die ene witte merel die jij wél in je ploeg hebt.

10. Gij zult het Tourmanager-geluk delen

Niets zo leuk als de Tour intens beleven met collega-managers. Overtuig jouw vrienden om mee te doen, daag ze uit en speel samen in een minicompetitie. Zo draag je het Wielermanagergeloof mee uit en ben je verzekerd van 3 weken plezier.

Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden
Gerelateerd:
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07 Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07 Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07 Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07 Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07 Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07 Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07 Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07 Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07 Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07 Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07 Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07 Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07 Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07 Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07 Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07 Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07 Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07 Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07 Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07 Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07 Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard