Dascalu nestelt zich met Europese titel mountainbike tussen de grote jongens, De Froidmont 6e

 zo 25 juni 2023 16:03

Na een Europese- én wereldtitel bij de beloften heeft de Roemeen Vlad Dascalu ook bij de elite zijn eerste titel beet. Op de Europese Spelen in Polen sloeg hij in de laatste ronde genadeloos toe. Pierre De Froidmont werd knap 6e, Jens Schuermans kende een off-day. 

Op het technische parcours in Krynica Zdroj met steile klimmen, boomstammen, switchbacks en drops alleen op avontuur trekken? Ook de Duitser Luca Schwarzbauer had al snel door dat hij aan een wanhoopspoging bezig was.

 

De Duitser liet zich dan ook weer opslorpen door het peloton, waar ook Jens Schuermans goed voorin zat. Tot onze landgenoot plots helemaal wegzakte. "Een slechte dag en last van de warmte", zei hij na de race. Zo werd Pierre De Froidmont de enige Belg die de kopgroep in het vizier hield.

 

Ook bij het ingaan van de laatste ronde zat De Froidmont goed voorin, maar de sterke Fransman Luca Braidot en de Roemeen Vlad Dascalu maakten de wedstrijd hard.

 

Dascalu, pas na zijn verhuis naar Spanje gebeten door sport, ging in de slotronde vol voor de zege. De beloftenwereldkampioen van 2019 schudde zijn belagers af en stak zijn eerste Europese titel bij de grote jongens op zak.

 

Lars Forster en Braidot vervolledigden het podium. De Froidmont eindigde op de 6e plek. Jens Schuermans kwam op de 20e plek binnen. Clement Horny werd 33e, Arne Janssens 40e.

Uitslag

1. Vlad Dascalu (Roe) - 1u19'41"
2. Lars Forster (Zwi) op 14"
3. Luca Braidot (Fra) 19"
4. Luca Schwarzbauer (Dui) 27"
5. David Valero Serrano (Spa) 30"

6. Pierre De Froidmont 54"

Tevreden De Froidmont: "Het was hard, maar ik heb ook kunnen genieten"

"Ik ben heel tevreden. Het was een heel mooie wedstrijd. Tot de laatste ronde zat ik in de strijd voor het podium. Het was hard maar ik heb ook kunnen genieten", zei Pierre De Froidmont na de race in het Krynica Zdroj Hill Park.

 

"Ik heb wel even in een podium geloofd", vervolgt hij. "Maar eigenlijk hing ik bijna de hele tijd aan de rekker en dat kost energie. Ik zat al een tijdje op mijn limiet en zei bij het ingaan van de laatste ronde tegen mezelf dat ik zoveel mogelijk moest aanklampen. Maar op dat moment zat ik al niet meer helemaal voorin."

 

De Froidmont is blij dat hij in vergelijking met vorig jaar stappen vooruit heeft gezet. "Ik zie progressie. Ik kan nu tot de laatste ronde meestrijden voor het podium. Dat kon ik vorig jaar niet. Het gaat in de goede richting. Ik ben nog jong en heb nog mooie jaren voor mij."

 

Volgend jaar hoopt De Froidmont zijn kunsten te kunnen tonen op de Olympische Spelen in Parijs. "Dat is de droom van elke atleet. Het zou een terechte beloning zijn voor jaren van inspanning leveren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Interviews met De Froidmont, Schuermans en Meirhaeghe na het EK:

Gerelateerd: