Ga naar de inhoud

Vriend en ex-collega René Vandereycken over Demol: "Vroeg hem als T2 omdat ik 100% vertrouwen in hem had"

 vr 23 juni 2023 14:19
Demol was de assistent van Vandereycken bij de Rode Duivels.

De voetbalwereld neemt afscheid van Stéphane Demol, René Vandereycken van een goede vriend en voormalig assistent. Demol speelde eerst samen met Vandereycken bij Anderlecht en de nationale ploeg en was later ook zijn hulptrainer bij de Duivels. "Dat betekende toch dat hij 100% mijn vertrouwen had."

Je zou zomaar kunnen stellen dat Vandereycken en Demol een rode draad vormden doorheen elkaars carrière. De 2 kwamen elkaar in hun loopbaan verschillende keren tegen.

 

"Dat begon allemaal bij Anderlecht", vertelt Vandereycken. "Ik behoorde tot de oudere generatie met Peruzovic, Olsen en Vercauteren, hij was een van de jongeren."

 

"Door zijn openheid en bereidheid om ervaring op te doen bij de oudere spelers ging alles erg snel voor Stéphane", gaat de ex-bondscoach verder.

 

"Dat ging meestal zelfs door kleine aanwijzingen op het trainingsveld. Hij pikte alles meteen op en ging dat dan ook uitvoeren. Hij genoot van onze bereidheid om ervaring te delen, wij van zijn kwaliteiten."

Ik zou hem vergelijken met John Stones.

René Vandereycken

Vandereycken zag zijn ex-ploegmakker dan ook als een alleskunner. "Qua
positiespel, kopspel en tackles was hij goed, maar ook voetballend was hij erg sterk."

 

"Ik zou hem vergelijken met John Stones van Manchester City", vervolgt hij zijn verhaal. "Bij de goal die hij scoorde in de testmatch tussen Club Brugge en Anderlecht, kwam hij ook van achterin met de bal aan de voet."

 

"Hij was intelligent genoeg om zonder risico's op te komen met de bal, maar ook technisch genoeg om dat goed te doen", blijft Vandereycken lovend.

Duivels duo

Ook bij de nationale ploeg speelden ze samen. Zo waren ze allebei actief op het WK 1986 in Mexico. Maar toch zullen Vandereycken en Demol bij de Duivels vooral herinnerd worden als trainersduo.

 

"Ik apprecieerde vooral zijn openheid, eerlijkheid en vertrouwen", vertelt Vandereycken daarover. "En we hadden wel samengespeeld, maar hem vragen om mijn assistent te worden, betekende toch dat ik 100% vertrouwen in hem had."

 

"Ik was ervan overtuigd dat dat volledig gerechtvaardigd was en dat bleek ook uit de 2 jaar waarin we samenwerkten", blikt hij terug op die periode.

 

(lees voort onder de foto)

"Maar daarna wilde Stéphane terug op zijn eigen benen staan en hoofdcoach worden. Daar had hij zeker ook de kwaliteiten voor."


En zelfs na hun carrière bleven de 2 bevriend. "We hadden nog regelmatig contact en dat was altijd heel hartelijk", besluit Vandereycken.


Demol laat dus niet enkel bij een pak voetbalfans, maar ook bij zijn voormalige ploegmakker heel wat mooie en dankbare herinneringen achter.

Gerelateerd: