Ga naar de inhoud

Bondscoach Serge Pauwels gelooft niet in "makkelijk" BK: "Zou wel eens hele dag koers kunnen zijn"

 za 24 juni 2023 08:35
Serge Pauwels.
Serge Pauwels is Development Coach bij de Belgische wielerbond.

Het BK in Izegem lijkt op papier koren op de molen van de sprinters, maar 'bondscoach development' Serge Pauwels ziet toch enkele gevaren voor de rappe mannen.

Bij de mannen krijgen we zondag een deelnemerslijst om duimen en vingers bij af te likken, van Wout van Aert tot Remco Evenepoel en van Jasper Philipsen tot Tim Merlier. Alle grote namen tekenen present.

 

"Dat komt omdat het BK in België een verplichte wedstrijd is", zegt bondscoach development Serge Pauwels. "In het buitenland slaan de toppers of de renners die naar de Tour gaan het nationale kampioenschap wel eens over om geen risico's te nemen. Maar hier dus niet."

 

"Om die reden zijn BK's vaak open wedstrijden. Van de 170 renners aan de start zijn er misschien 100 die denken dat ze kampioen kunnen worden."

 

Zowat iedereen verwacht dat er straks door een grote groep gesprint wordt in Izegem. "Alle grote ploegen hebben een sprinter, maar al die kopmannen hebben ook ploegmaats die mee kunnen schuiven in de lange vlucht", waarschuwt Pauwels.

 

"Je hebt ook kleinere ploegjes, zoals AG2R met Van Avermaet, de Naesens en Dewulf, die geen sprinters hebben. Zij moeten wel aanvallend koersen, want ze kunnen niet wachten op een massasprint."

Van de 170 renners die aan de start staan, denken er 100 dat ze kampioen kunnen worden.

Serge Pauwels

De Kemmel en de hitte: "Echt een zware koers"

Een ander mogelijk gevaar voor de sprinters is de beklimming van de Kemmelberg, die in het middenstuk van de koers 3 keer beklommen én afgedaald wordt. Vooral dat laatste wordt niet overal op gejuich onthaald.

 

"Er valt iets voor te zeggen dat dat inderdaad nogal gevaarlijk is. Renners die naar de Tour gaan, nemen niet graag risico's in de weken voordien. Ze dalen wel niet af via de kasseien, maar via het smalle paadje."

 

"Als de passages door de Kemmelberg straks voor een fantastische koers zorgen, zullen we zeggen: subliem dat die erin zat. Maar als iemand door een val de Tour moet missen, dan is dat wel heel erg zuur."

 

Ook het weer - het kwik stijgt weer naar de 30 graden - zal een rol spelen. "Absoluut. Dat zorgt toch echt voor een zware wedstrijd."

 

"Volgens mij zullen we geen vroege ontsnapping krijgen, maar wel strijd tot aan de heuvelzone, met daar dan die driedubbele passage over de Kemmelberg. Ik denk dat we een hele dag koers zullen krijgen."

Gerelateerd: