Valpartijen richting Kemmel? Parcoursbouwer: "We kiezen voor veilige klim"

 vr 23 juni 2023 15:44
Wout van Aert en Christophe Laporte
Wout van Aert (r) in actie op de Kemmelberg tijdens Gent-Wevelgem.

Patrick Lefevere had zondag voor een ander parcours gekozen in en rond Izegem. De wielermanager vreest voor valpartijen rond de Kemmelberg. Parcoursbouwer Wim Van Herreweghe sust.

Zondag op het Belgisch kampioenschap wielrennen in Izegem komt Soudal - Quick Step met titelverdediger Tim Merlier aan de start. Teammanager Patrick Lefevere had liever een ander parcours gezien. Uit veiligheidsoverwegingen.

 

"De lus met driemaal de beklimming van de Kemmelberg vind ik geen denderende zet", stelt hij.

 

"Er zou een veel mooier parcours kunnen uitgetekend worden. Ik ken de streek als mijn broekzak. Met Rodeberg, Monteberg, Baneberg en noem maar op had men de kasseien van de Kemmelberg kunnen vermijden."

 

"De aanloop naar die Kemmelberg zal telkens voor nervositeit zorgen in het peloton, mogelijks met valpartijen tot gevolg", vreest Lefevere.

parcours
Het parcours voor het Belgisch kampioenschap 2023.

"Klassieke renners zullen sterker voor de dag komen"

"De positionering in de heuvelzone houdt risico's in", weet Wim Van Herreweghe, de parcoursbouwer van het Belgisch kampioenschap. 

 

"Iedereen wil vooraan de Monteberg en de Kemmelberg opdraaien, maar dat is nu eenmaal een onderdeel van een wielerwedstrijd."


"We kiezen wel voor de veilige kant van de Kemmelberg. Geen afdaling op de kasseien."


De deelnemers moeten de Monteberg en de Kemmelberg drie keer beklimmen. De organisatie wil op die manier het kaf van het koren scheiden.


"We willen het BK wat zwaarder maken", legt Van Herreweghe uit. "De klassieke renner zal op het einde sterker voor de dag komen."

 

Op 140 km van de finish is het klauterwerk al afgelopen. Daarna gaat het richting Izegem voor 4 lokale rondes van ruim 25 km.


"De wedstrijd kan en mag altijd op een sprint uitdraaien, maar een kroniek van de aangekondigde sprint? Daar ben ik niet zeker van", sluit de ervaren parcoursbouwer af.

Gerelateerd: