Ga naar de inhoud

Van Brussel naar NBA, wie is Toumani Camara? "Geweldige kerel met indrukwekkende sprongkracht"

 vr 23 juni 2023 09:23
" "
Toumani Camara komt uit Woluwe, hij speelde collegebasketbal bij Georgia en Dayton, Phoenix pikte hem op.

Wie is Toumani Camara, de veelbelovende Belgische basketballer die vannacht zijn droom werkelijkheid zag worden en als 52e uit de NBA Draft kwam voor Phoenix? Zijn jeugdcoach Yvan De Vreught maakte hem 4 jaar mee bij Woluwe: "Zijn atletische vermogen is opmerkelijk, zijn sprongkracht indrukwekkend."

Toumani Camara (2,03 meter) zou wel eens de allereerste in België geboren Belgische NBA-speler kunnen worden. De 23-jarige Brusselaar speelde de voorbije jaren NCAA-basketbal in de VS, eerst bij de universiteit van Georgia, later bij Dayton.

 

Na een sterk laatste jaar bij Dayton stelde Camara zich een poosje geleden beschikbaar voor de NBA Draft, met als grote droom die van elke jonge basketballer: de NBA halen.

 

Het is niet ongebruikelijk dat jonge Belgische talenten zich aanmelden voor de Draft, maar het is zeer zeldzaam dat ze daadwerkelijk gedraft worden. Tot nog toe gebeurde het amper één keer: in 2005 werd Axel Hervelle gekozen door de Denver Nuggets, maar spelen in de NBA deed hij nooit.

 

Camara is nu dus de tweede Belg die effectief gedraft wordt. De jonge forward imponeerde de voorbije weken tijdens de predrafttoernooien met zijn fysieke en veelzijdige spel. Die work-outs hebben dus geloond: Phoenix liet zijn oog vallen op onze landgenoot. 

 

(lees voort onder tweet) 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Woluwe over collegebasketbal naar NBA

Toumani Camara is afkomstig uit de Brusselse rand en verdedigde bij de jeugd de kleuren van ASA Saint-Hubert Boitsfort (Bosvoorde) en United Basket Woluwe.

Als jonge en veelbelovende tiener maakte hij al de oversteek naar de VS om daar zijn NBA-droom waar te maken. Op een middelbare school in Florida speelde hij zich in de kijker van bijna 25 universiteiten. Camara gaf zijn jawoord aan de universiteit van Georgia.

 

Na 2 seizoenen bij de Bulldogs maakte de Belg de overstap naar de universiteit van Dayton, waar hij zich verder ontwikkelde. Bij de Dayton Flyers behaalde hij mooie statistieken, met een gemiddelde van 13,9 punten, 8,6 rebounds en 1,7 assists per wedstrijd.

 

Na Dayton volgt nu Phoenix, dat Camara vannacht koos als 52e in de Draft. Een nieuwe etappe richting NBA-droom, die nu steeds dichterbij komt. Maar ook al werd Camara gedraft, een garantie op succes is dat niet. De lijst van spelers die ooit gedraft werden, maar nooit de NBA haalden, is eindeloos.

 

Camara zal nu de komende maanden moeten bewijzen dat hij een plekje verdient in de kern van Phoenix voor komend seizoen. Of België een opvolger krijgt voor Didier Mbenga blijft dus nog even afwachten, maar sowieso is zijn uitverkiezing in de Draft een historisch moment voor het Belgische basketbal.

 

(lees voort onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jeugdcoach: "Mentale kracht door opvoeding"

Jeugdcoach Yvan De Vreught maakte Toumani Camara van dichtbij mee bij Woluwe, waar hij speelde van zijn 12e tot zijn 16e. En daar maakte hij een blijvende indruk.

 

"Hij is een linkshandige vleugelspeler die met gemak naar de ring kan gaan, of het nu met zijn linker- of rechterhand is. Zijn atletische vermogen is opmerkelijk en zijn sprongkracht is indrukwekkend", vertelt De Vreught over zijn voormalige poulain.


"Bovendien is hij niet alleen een geweldige individuele speler, maar ook een echte teamspeler. Zijn schietvaardigheid is "on point" en hij heeft zijn driepunters naar een hoger niveau getild tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten."

 

“Toumani Camara heeft een uniek profiel: hij is niet alleen fysiek en technisch sterk, maar ook mentaal en tactisch.”

Hij laat jaar na jaar verbetering zien en er is nog volop ruimte voor groei.

Yvan De Vreught, voormalig coach

Volgens De Vreught heeft Camara zeker de capaciteiten om het te maken als prof: "Hij laat jaar na jaar verbetering zien en er is nog volop ruimte voor groei", meent De Vreught, die ook aanstipt dat Camara's opvoeding een cruciale rol gespeeld heeft in zijn huidige succes.

 

"Hij werd grootgebracht in Brussel door zijn alleenstaande moeder, die een voortreffelijke job heeft gedaan. Hij is werkelijk een geweldige kerel, met een buitengewone mentaliteit."

 

Volstaat die combinatie van kwaliteiten ook om daadwerkelijk de NBA te halen? "Het is een voordeel dat hij de Amerikaanse opleiding genoot. Daar geven coaches en teammanagers vaak de voorkeur aan. Het is lastig in te schatten omdat er zoveel factoren meespelen, maar ik gun het hem echt."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: