Ga naar de inhoud

16 teams en 3 play-offs: zo ziet de Jupiler Pro League er komend seizoen uit

 do 22 juni 2023 13:51
Volgend seizoen zijn er weer 6 plaatsen in de Champions' Play-offs.
Volgend seizoen zijn er weer 6 plaatsen in de Champions' Play-offs.

Een nieuw seizoen, een nieuw competitieformat. Of wat had u gedacht? Ook dit jaar zijn er weer een pak wijzigingen in de Jupiler en de Challenger Pro League. Met hoeveel ploegen spelen we straks de Champions' Play-offs en hoeveel clubs moeten vrezen voor hun plek in eerste klasse?

Onze Pro League is intussen al in een overvolle kleerkast aan nieuwe jasjes gestoken.

 

Ook dit jaar ondergaan de hoogste afdelingen in het Belgische voetbal weer grondige veranderingen. Gedaan met een viermansstrijd om de titel, wel opnieuw serieus paniek in de tent bij de ploegen onderin.

 

Wij maakten voor u een overzicht van de formats in de Jupiler en Challenger Pro League, zodat u op 28 juli voorbereid aan de aftrap van het nieuwe seizoen verschijnt.

16 teams

Voor het eerst sinds het seizoen 2019-2020 krijgen we opnieuw 16 teams in eerste klasse.

 

Seraing, Zulte Waregem en Oostende gingen eruit, enkel RWDM komt erbij.

 

Ook in de Challenger Pro League zijn vanaf komend seizoen 16 ploegen actief. Beide competities tellen dus 30 speeldagen in het reguliere seizoen.

 

Maar ook in het nieuwe format moeten play-offs na de reguliere competitie nog voor vuurwerk zorgen.

Jupiler Pro League

Dat het seizoen afgelopen jaar al in april stopte voor 10 teams, deed heel wat stof opwaaien.

 

Daarom komt de Pro League vanaf komend seizoen met een oplossing, waarbij ieder team tot het bittere einde zal blijven strijden voor zijn plekje.

 

De Jupiler Pro League kent zijn ontknoping in 3 verschillende play-offs.

De Champions' Play-offs keren terug naar hun oude vorm en bestaan opnieuw uit 6 in plaats van 4 ploegen.

 

De top 6 na 30 speeldagen mag dus strijden voor de landstitel. De punten worden voor aanvang van de play-offs zoals gewoonlijk gehalveerd.

 

Nummers 1, 2 en 3 na de play-offs krijgen een Europees ticket, nummer 4 neemt het thuis op tegen de winnaar van de Europe Play-offs voor de laatste Europese plek.

 

Ook in de Europe Play-offs wordt de concurrentie groter. De 6 teams op plekken 7 tot en met 12 mogen in deze groep een gooi doen naar dat laatste Europese ticket. Ook hier wordt de spanning opnieuw vergroot door halvering van de punten.

 

Dat betekent dus dat de nummer 12 van de reguliere competitie mits een spectaculaire remonte nog aanspraak kan maken op een Europees kaartje.

Tot slot krijgen we ook een vernieuwde versie van wat vroeger Play-off III heette. In de Relegation Play-offs moeten de nummers 13 tot en met 16 de degradatie proberen te ontlopen.


Voor die strijd behouden de 4 teams wel hun gewone puntenaantal. Hier geen halvering, dus. Toch zal de spanning nog meer dan groot genoeg zijn.

 

Er zakken minstens 2 en maximaal 3 teams naar de Challenger Pro League.

 

Wie na de 6 speeldagen in de Relegation Play-offs op kop van de groep staat, is gered. De laatste en de voorlaatste degraderen sowieso.


De nummer 2 heeft nog een laatste kans op een verlengd verblijf in eerste klasse, via een barragewedstrijd (heen en terug) tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in tweede klasse.

Challenger Pro League

Goed nieuws voor de teams in de 2e afdeling van ons land. Er kunnen komend seizoen maar liefst 3 ploegen promoveren naar de Jupiler Pro League.

 

De kampioen en de vicekampioen stijgen rechtstreeks, de nummers 3 tot en met 6 komen in de Promotion Play-offs terecht. Daar wordt met een knock-outsysteem gewerkt.

 

De 3e neemt het heen en terug op tegen de 6e, de 4e tegen de 5e. De winnaars van beide partijen spelen daarna tegen elkaar. Wie die wedstrijd ook tot een goed einde weet te brengen, mag tegen de 2e uit de Relegation Play-offs spelen voor een plek in eerste klasse.

 

Maar let op, zelfs wie 10e staat na het reguliere seizoen in de Challenger Pro League kan misschien nog promoveren. Belofteteams mogen namelijk niet meedoen aan de play-offs. Als zij in de top 6 eindigen, schuift hun plekje in de eindstrijd door naar de eerste niet-belofteploeg.

 

Nummers 15 en 16 zakken dan weer naar 1e amateur.

 

Kan u nog volgen?

In een notendop:

1-6 in JPL: Champions' Play-offs met halvering van de punten (1-3 krijgt Europees ticket, 4 speelt thuis tegen winnaar Europe Play-offs)

 

7-12 in JPL: Europe Play-offs met halvering van de punten (winnaar speelt tegen 4 uit Champions' Play-offs)

 

13-16 in JPL: Relegation Play-offs zonder halvering van de punten (1 blijft in JPL, 2 speelt barragewedstrijd tegen winnaar Promotion play-offs, 3 en 4 zakken)

 

1-2 in CPL: promoveren rechtstreeks

 

3-6 in CPL: Promotion Play-offs (3 tegen 6, 4 tegen 5. Winnaars tegen elkaar. Winnaar daarvan tegen 2 uit Relegation Play-offs)

 

15-16 in CPL: degraderen naar 1e amateur

Gerelateerd: