Ga naar de inhoud

Oostende: "Finale van BNXT League vóór nationale finales zou beter zijn"

 wo 14 juni 2023 12:00
Grote ontgoocheling bij de Oostende-spelers na het verlies tegen Leiden in de BNXT-finale.
Grote ontgoocheling bij de Oostende-spelers na het verlies tegen Leiden in de BNXT-finale.

Voor het 2e jaar op rij heeft Oostende naast de BNXT-titel gegrepen, voor het 2e jaar op rij was Leiden de boosdoener voor de kustploeg. "In die 3 matchen kun je niet zeggen dat we onrecht aangedaan zijn. Leiden was beter", reageert sterke man Johan Vande Lanotte bij Sporza.

Vorig jaar werd de allereerste BNXT-finale nog beslist met een heen- en terugwedstrijd, dit jaar was er een best-of-3. In die serie kwam Leiden zowaar 2 keer winnen in Oostende, waardoor de Nederlandse club zichzelf opvolgt als BNXT-kampioen.

 

"We hebben het laten liggen", reageert Johan Vande Lanotte na de beslissende match. "Onze 1e helft was slecht, al kwamen we wel goed terug in het 3e quarter. Maar na de 4e fout van Van der Vuurst verloren we de organisatie en toen is de match gekanteld."

 

Vande Lanotte heeft er geen moeite mee om toe te geven dat Leiden verdiend won. "Zij hebben heel georganiseerd, solide en verstandig gespeeld. We weten dat het een heel taaie ploeg is. In die 3 matchen kun je niet zeggen dat we onrecht aangedaan zijn. Leiden was beter en wij kwamen tekort."

We doen soms wat rare dingen en we reageren ook te veel op de refs.

Johan Vande Lanotte

Oostende won onlangs wel zijn 12e titel op rij, maar op een 1e BNXT-titel blijft het dus wachten voor de kustploeg. "Jammer, want we hadden graag gewonnen", zegt Vande Lanotte.

 

"Voor het 2e jaar op rij verliezen we in de finale van Leiden. Dat vinden we niet leuk. Maar we zijn wel kampioen geworden. En we speelden de bekerfinale en de finale van de BNXT-League. Je kunt niet alles hebben, ook al is dat op dit moment een magere troost."

 

"Ik denk dat we dit jaar wat ervaring misten. Je mag niet vergeten dat we een heel jonge ploeg hebben. We doen soms wat rare dingen en we reageren ook te veel op de refs. Ik denk dat we naast Gillet één ervaren speler gemist hebben om nog verder te kunnen gaan."

"Play-offs BNXT League moeten korter"

Hoe kijkt Johan Vande Lanotte terug op de 2e editie van de grensoverschrijdende competitie met Nederland? "Ik ben wel voorstander van de BNXT League, maar er moet nog veel gebeuren. Financieel zijn er wel nog wat bekommernissen", merkt hij op.

 

Ook het format kan volgens hem beter. "De finale van de BNXT League moet je spelen voor de nationale finales, niet erna. En het moet ook korter, misschien zoals met de beker in Spanje: van woensdag tot zondag en klaar. Dat zou ik beter vinden."

 

"Voor de mensen blijft de nationale titel het belangrijkste. Van mij mag het volgend jaar al aangepast worden, al heb ik niet de indruk dat dat eraan komt. Het zou wel beter zijn."

 

"Maar we mogen ook niet vergeten hoe het vroeger was. Ik herinner me een seizoen dat we 9 of 10 keer tegen Bergen gespeeld hebben. Dat was ook niet goed. Nu hebben we continu publiek gehad en verkochten we de zaal verschillende keren uit. En er is ook spanning, dat is goed. Nu moet het financiële plaatje nog op orde geraken."

Gerelateerd: