KV Kortrijk heeft een nieuwe eigenaar. De West-Vlaamse club maakte woensdag bekend dat Vincent Tan zijn aandelen verkoopt aan de Amerikaanse Kaminski Group. Een goede zaak voor de toekomst van de club? "We zijn ervan overtuigd dat deze club een mooie toekomst heeft", verzekerden ze tijdens een opvallend korte officiële presentatie.
De Kaminski Group wordt geleid door Maciek Kaminski, een Amerikaans-Poolse zakenman en oprichter van een vastgoedreus in de Verenigde Staten.
De zakenman wil zijn kapitaal nu ook in de sportwereld investeren en kwam bij KV Kortrijk uit.
Volgens voormalig eigenaar Vincent Tan is Kaminski iemand die "de club naar een nog grotere hoogte zal brengen".
Dit project is niet alleen een investering in een voetbalclub, maar ook een investering in de stad als geheel.
Dat beloofde het duo vanmiddag ook tijdens een persconferentie, die amper 82 seconden duurde en waarop geen vragen gesteld mochten worden - dat moment komt later pas.
"We staan nog maar aan het begin van dit nieuwe avontuur. Dit project is niet alleen een investering in een voetbalclub, maar ook een investering in de stad als geheel", aldus Michael Kaminski.
"Mijn vader en ik begrijpen dat de Belgische competitie een sterke competitie is. Wat we hier in Kortrijk willen doen, is dan ook talent aantrekken en de kwaliteit van de ploeg verhogen. Ons ultieme doel is om de fans trots te maken."
Alleen is in West-Vlaanderen niet iedereen onverdeeld gelukkig met de Amerikaanse overname - velen gaven de voorkeur aan het eveneens geïnteresseerde Burnley van Vincent Kompany.
De Kaminski Group heeft namelijk geen voorgeschiedenis of know how in het voetbal. In het verleden toonden ze wel al interesse in Europese topclubs zoals Atlético Madrid en Everton, maar tot een participatie kwam het nooit.
Bizar genoeg ook niet bij het Griekse Panetolikos, terwijl er daar wel sprake was van een echt akkoord. Naar verluidt waren de financiële cijfers in werkelijkheid een pak minder rooskleurig dan vooropgesteld.
Met KV Kortrijk lijken Kaminski en co - de verkoop is nog onder voorbehoud van definitieve goedkeuring - nu wel hun tanden te kunnen zetten in een echt project.
Er ligt sowieso meteen genoeg werk op de plank. Kortrijk, dat deze week aan de voorbereiding begon, heeft nog steeds geen hoofdcoach of versterkingen voor komend seizoen.
KV Kortrijk is al de zesde Belgische profclub met Amerikaanse investeerders. Ook bij Standard, Oostende, RWDM en Beveren zijn er eigenaars uit de States. Bij Club Brugge is Orkila Capital een minderheidsaandeelhouder.