Ga naar de inhoud

Bavo en Bert testen de nieuwe wielerpiste in Heusden-Zolder: "Een megakick!"

 do 15 juni 2023 07:11

Baanwielrennen for dummies. Bavo Mortier en Bert De Backer trokken samen naar de gloednieuwe wielerpiste in Heusden-Zolder. In september gaat ze officieel open, maar het duo mocht in primeur al eens proeven van de nieuwe baan. Zelf goesting gekregen? Dan hebben ze enkele nuttige tips. 

Zomaar op een pistefiets kruipen en rondjes knallen? Het is weinigen gegeven.

 

Op een pistefiets kun je niet remmen en moet je steeds blijven trappen. Dit in combinatie met de ongewone ondergrond en hellingsgraad van de piste zelf, maakt het voor veel wielertoeristen erg uitdagend. 

Stop je met trappen, dan ga je over je stuur heen.

Robbe Ghys

Toch moet het met deze tips van Robbe Ghys en Nicky Degrendele zeker lukken:

1. Nooit stoppen met trappen.

"Dat is de basis", vertelt Ghys. "Je moet steeds spanning op je ketting blijven houden. Stop je met trappen, dan ga je over je stuur heen."


2. Spelen met de ketting

Het kettinggebruik speelt dus een cruciale rol bij het baanwielrennen. Niet enkel om te stoppen, ook om de benen even te laten rusten. "Mensen die beginnen met op de piste te rijden, zijn vaak snel buiten adem.", gaat Ghys verder. 


"Daarom is het belangrijk om dus ook  in de bocht steeds spanning op de ketting te houden. Maar eenmaal uit de bocht kun je de spanning wat lossen om jezelf te sparen."


3. Safety first!
Een ongeluk is snel gebeurd op de piste. "Draag daarom steeds een helm", tipt Degrendele.


4. Voeling hebben met de piste
"Het is zeer belangrijk om in de bochten niet meteen omhoog te sturen zonder snelheid. Je moet eerst tempo maken. En eenmaal dat gelukt is, kun je de bochten in de hoogte aansnijden."


5. Bochtenwerk
En voor de gevorderden: zijn er extra tips om effectief bovenaan in de bocht te rijden? "Simpel: zelfvertrouwen, durf en gewoon blijven trappen."


6. Perifeer zicht
Pas op, knal niet zomaar naar de bovenkant van de baan. "Wanneer je naar boven wil sturen, kijk dan steeds over je rechterschouder, zodat je niemand van de piste kegelt."


7. Materiaal
"Zorg steeds dat je fiets in orde is. Goede tubes en goede banden - met de juiste bandendruk - is cruciaal. Én wanneer er vuiligheid op het middenplein ligt? Dan hef je best je fiets op. 


8. Hoe kan ik uiteindelijk stoppen?
Eenmaal aan het einde van de rit, moet er natuurlijk ooit eens gestopt worden met trappen. Hoe stop je dan best? "Spanning van de ketting halen, vertragen en naar beneden sturen. Tot je op een snelheid komt waarbij je kunt afstappen."

 

Voilà, u bent zelf klaar om de nieuwe piste in Heusden-Zolder zelf te testen.

@bavovansporza Wie wordt de eerste om te vallen op de nieuwe piste? 😅 #piste #baanwielrennen #tips #zolder ♬ origineel geluid - Bavovansporza
Gerelateerd: