Ga naar de inhoud

Wielerkoppel Sanne Cant en Kim de Baat ging door zware periode: "Spieren in mijn hoofd waren door"

 ma 19 juni 2023 13:08
" "
Kim de Baat (l) en Sanne Cant (r).

Liefde overwint alles, ook ten huize Sanne Cant en Kim de Baat. Het wielerkoppel ging door een sportief zware periode, maar staat komend weekend toch met frisse moed aan de start van het BK, waar De Baat haar titel verdedigt. "We hebben echt veel gehad aan elkaar", vertellen ze.

Flashback naar een jaar geleden.

 

Als complete outsider kroont Kim de Baat zich in Middelkerke tot Belgisch kampioene. "Ik besef het nog niet goed", glunderde ze toen.

 

En al die maanden later eigenlijk nog steeds niet: "Er ging toen van alles door me heen", blikt ze terug. "Ongeloof en euforie. Zeker omdat ik niet echt een winnaarstype ben."

 

De trui bracht De Baat wel niet veel geluk. Ze moest twee keer geopereerd worden aan haar schouder en liep ook een coronabesmetting op.

 

"Bovendien ervaarde ik toch veel druk met die Belgische trui om de schouders. Te veel voor mijn gevoel. Ik weet dat het erbij hoort, maar in combinatie met die valpartijen en tegenslagen... Ik heb geen enkele dag dat gevoel van het BK opnieuw gehad."

Met gezicht op schijf

Na die memorabele zege ging er overigens nog een hartverwarmend beeld België rond. De Baat kuste toen namelijk haar vriendin Sanne Cant - een relatie die voordien een goed bewaard geheim was.

Maar ook Cant kende de nodige dosis pech. Zo haalde ze tijdens het veldritseizoen nooit haar vertrouwde niveau.


"Ik zag er zelfs tegenop om naar de cross te vertrekken", vertelt ze. "Vroeger deed ik niks liever, nu wilde ik gewoon niet gaan. Ik wist dat ik elke keer een gevecht tegen mezelf zou hebben."

Toen ik een puntje vel tussen mijn ogen naar beneden zag hangen, dacht ik: er is hier iets niet juist.

Sanne Cant

En toen moest de zwaarste strijd nog komen.

 

In Parijs-Roubaix was de voormalige wereldkampioene het grootste slachtoffer van een zware valpartij op de kasseien.

 

"Ik zag de rensters vooraan vallen en wist dat ik de wei in moest om niet tegen de grond te gaan. Alleen schoof mijn voorwiel weg. Vervolgens ben ik met mijn gezicht vol op een schijf gegaan, tot halfweg mijn neus."

De schade is groot, tot op vandaag loopt Cant met een grote pleister op de neus rond.

 

"Na die val hing er een grote flap tussen mijn wenkbrauwen naar beneden. Toen ik een puntje vel tussen mijn ogen naar beneden zag hangen, dacht ik: er is hier iets niet juist. Een hoofd bloedt ook hard, hé. Er waren spieren in mijn hoofd door."

De pech van het duo had eveneens een weerslag op de sfeer thuis: "Je wisselt elkaar dan wat af", lacht De Baat. "Maar gelukkig hebben we ook echt veel aan elkaar gehad."

En wie weet kan De Baat of Cant alle ellende van de voorbije maanden uitwissen met een overwinning op het BK zondag in Izegem. Wie maakt dan de grootste kans?

 

"Sanne", zegt haar vriendin zonder aarzelen. "Waarom? Omdat je beter bent dan ik."

Gerelateerd: