Ga naar de inhoud

José De Cauwer zag een indrukwekkende Vingegaard in de Dauphiné: "Niemand komt in zijn buurt"

 ma 12 juni 2023 09:55
Vingegaard oogde ijzersterk in zijn generale repetitie voor de Tour de France.

Dominant van a tot z. Jonas Vingegaard heeft afgelopen week in de Dauphiné zijn Tourvorm in de verf gezet. De Deense titelverdediger trekt straks als dé te kloppen man naar Le Grand Départ in Bilbao. "Het kopmanschap heeft hem het afgelopen jaar bevrijd", ziet José De Cauwer.

Vingegaard en de gele machine

Met grote overmacht heeft Jonas Vingegaard afgelopen week het Criterium du Dauphiné naar zijn hand gezet. Wielercommentator José De Cauwer was onder de indruk van het Deense dynamiet in Frankrijk.

 

"Hij is in orde", opent De Cauwer met een understatement. "Jumbo-Visma is klaar. De ploeg was heel goed. Op dit moment komt niemand in de buurt van Vingegaard. Hij kan zonder zorgen naar de Tour trekken."

 

Het contrast met zijn grote uitdager, Tadej Pogacar, is groot. "De Sloveen zit met vraagtekens. Hij moet nog volledig genezen na zijn polsblessure en heeft een verstoorde voorbereiding achter de rug. Het wordt afwachten."

In de Tour vorig jaar heeft Vingegaard het kopmanschap opgeëist, en nu weet hij zich gesteund door de beste ploeg van de wereld.

José De Cauwer

Wat is het verschil met de Vingegaard van dit jaar en die van vorig jaar? "Het kopmanschap voor hemzelf. Vorig jaar wist hij denk ik al in de Dauphiné dat hij de betere was van Roglic, maar Roglic wou dat toen nog niet helemaal aanvaarden."


"Maar in de Tour heeft hij dat kopmanschap vervolgens opgeëist. Nu is hij bevrijd en weet hij zich gesteund door de beste ploeg van de wereld."

Jonas Vingegaard
José De Cauwer: "Jonas Vingegaard kan zonder zorgen naar de Tour trekken."

Herboren Alaphilippe

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Wie stelde teleur voor De Cauwer? "David Gaudu, de Franse hoop, waarvan men toch had gedacht dat hij zou meedoen voor de top vijf. Dat is verre van gelukt. Hij zal met vragen zitten: voor de Tour, en ook voor de verdere toekomst."


De Fransen konden zich wel optrekken aan een goede Julian Alaphilippe. "Het is eigenlijk wel een soort van wederopstanding. Ik denk dat iedereen Alaphilippe zo wil zien koersen: opnieuw gretig en meedoen. Dat hij dan een keer tegen de lamp loopt, is niet erg."

Iedereen wil Alaphilippe zo zien koersen: opnieuw gretig en meedoen. Dat hij dan een keer tegen de lamp loopt, is niet erg.

José De Cauwer

Is deze Alaphilippe straks kanshebber voor de gele trui tijdens de eerste Tourritten in het Baskenland?

 

José De Cauwer: "Ja, maar er zijn nog wel enkele anderen. Dan denk ik in de eerste plaats aan Wout van Aert en Mathieu van der Poel."


"Het zou in elk geval een enorme opsteker zijn voor hemzelf en zijn ploeg. Alaphilippe is volgend jaar einde contract en zou zeker nog wel ergens een mooi contract willen versieren."

 

"Of dat bij de ploeg van Patrick Lefevere zal zijn, dat is nog maar de vraag."

"Doucement!" Alaphilippe toonde in de Dauphiné opnieuw flitsen van zijn beste zelf.
Gerelateerd:
Critérium du Dauphiné
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
04/06 Chambon-sur-Lac - Chambon-sur-Lac
158 km
Christophe Laporte
Christophe Laporte
2
05/06 Brassac-les-Mines - La Chaise-Dieu
167,3 km
Julian Alaphilippe
Christophe Laporte
3
06/06 Monistrol-sur-Loire - Le Coteau
191,1 km
Christophe Laporte
Christophe Laporte
4
07/06 Cours - Belmont-de-la-Loire
31,1 km
Mikkel Bjerg
Mikkel Bjerg
5
08/06 Cormoranche-sur-Saône - Salins-les-Bains
191,1 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
6
09/06 Nantua - Crest-Voland
170,2 km
Georg Zimmerman
Jonas Vingegaard
7
10/06 Porte-de-Savoie - Col de la Croix de Fer
147,89 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
8
11/06 Le Pont-de-Claix - La Bastille
152,8 km
Giulio Ciccone
Jonas Vingegaard