Ga naar de inhoud

"Beloften zullen vooral Openda missen op het EK, hij stak er met kop en schouders bovenuit"

Loïs Openda is tegenwoordig een vaste waarde bij de A-selectie van de Rode Duivels.

Op iets minder dan 3 weken van het EK voor beloften heeft bondscoach Jacky Mathijssen zijn huiswerk ingediend. Wim De Coninck ziet een sterke, ervaren selectie, maar ziet toch ook één belangrijke achilleshiel.

Wim De Coninck zag de jonge Rode Duivels het voorbije jaar vaak in actie en is dus goed geplaatst om de selectie te beoordelen. Wat valt hem als eerste op?

"Het is een ervaren selectie, met allemaal jongens die al op het hoogste niveau hebben gespeeld."

 

Als opvallendste afwezigen stipt De Coninck het trio Jérémy Doku, Arthur Theate en Loïs Openda aan. "Domenico Tedesco (bondscoach van de A-ploeg) zal die toch in zijn kern gewild hebben en Jacky Mathijssen zal zich daar bij neergelegd hebben."

 

Vooral de afwezigheid van Openda wordt lastig. "Hij was tijdens de kwalificatie veruit, maar dan ook veruit, de belangrijkste speler van het elftal. Niet alleen met veel goals, maar ook door zijn werkkracht."

 

"Openda stak er als enige bovenuit, maar bovendien is hij zowat de enige diepe spits in de selectie. Tijdens een oefentoernooi in Spanje hebben ze het met Kyan Vaesen geprobeerd in de spits, maar die is er niet bij. Die afwezigheid van Openda is toch een hypotheek op het succes van de Belgen op het EK."

België is zeker geen favoriet, maar wel een goeie outsider.

Wim De Coninck over de kansen van België

Groepsgeest als belangrijkste wapen

Geen Openda dus, maar toch wil De Coninck niet te somber zijn. "Het blijft een hele sterke selectie, al hebben de concurrenten ook spelers die al veel ervaring hebben op het hoogste niveau. Het wordt een kwalitatief hoogstaand EK."

 

"De sterkte van de Belgen tijdens de kwalificatie was zeker hun groepsgeest. Matthijsen heeft er een echte ploeg van gemaakt."

 

"Een probleem wordt wel dat zowat iedereen het gevoel zal hebben dat hij kans maakt om te spelen. Wie zijn de beste 11 spelers? Niemand zal op de bank willen plaatsnemen. Hoe kun je die beslissingen nemen en toch dat groepsgevoel behouden?"

 

Of de mayonaise zal pakken, zal in grote mate van dat groepsgevoel afhangen. "België is zeker geen favoriet, verre van. Maar wel een goeie outsider."

 

"Eigenlijk zouden ze de groep moeten overleven, anders zou dat een enorme ontgoocheling zijn. Maar met ploegen als Portugal en Nederland wordt dat heel zwaar. Als ze daar doorheen kunnen, is er veel mogelijk."

De Belgische selectie voor het EK voor beloften

Doelmannen: Maxime Delanghe, Senne Lammens & Maarten Vandevoordt

 

Verdedigers: Ameen Al-Dakhil, Zeno Debast, Maxim De Cuyper, Koni De Winter, Louis Patris, Ewoud Pletinckx, Hugo Siquet & Ignace Van der Brempt

 

Middenvelders: Olivier Deman, Mandela Keita, Romeo Lavia, Eliot Matazo, Nicolas Raskin, Arthur Vermeeren & Aster Vranckx

 

Aanvallers: Johan Bakayoko, Michel-Ange Balikwisha, Charles De Ketelaere, Largie Ramazani, Yorbe Vertessen

Europees Kampioenschap Onder-21 klassement
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Georgië Onder-215310253
2Portugal Onder-214311134
3Nederland Onder-213300322
4België Onder-212301234
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Georgië Onder-210000000
2Portugal Onder-210000000
3Nederland Onder-210000000
4België Onder-210000000
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Georgië Onder-210000000
2Portugal Onder-210000000
3Nederland Onder-210000000
4België Onder-210000000