Ga naar de inhoud

Licht op groen voor nieuwe en strengere voetbalwet: 30 maanden stadionverbod voor racisme

Voetbal moet een feest blijven.

De commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer heeft woensdag de nieuwe voetbalwet goedgekeurd. Die wet voorziet in absolute nultolerantie voor overtredingen als racisme en discriminatie. 

Ook het illegaal gebruik van pyrotechnisch materiaal, zoals vuurwerk in het stadion, en fysiek geweld moeten strenger bestraft worden. De duur van een stadionverbod voor hooligans kan verlengd worden tot 10 jaar.

 

Het wetsontwerp sluit aan bij het actieplan "samen voor veilig voetbal", dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vorig jaar lanceerde. 

Enkele regels uit de nieuwe voetbalwet:

  • De minimum- en maximumstraffen voor supporters die zich niet aan de regels houden, gaan de hoogte in. Het gaat onder meer om het stadionverbod, dat kan worden verlengd tot tien jaar, tegenover de huidige vijf jaar. 

  • Ook voor het gebruik van Bengaals vuur riskeert de toeschouwer een zwaardere straf.

  • Voor het eerst is er ook een minimumstraf voorzien in geval van racisme of vreemdelingenhaat: een stadionverbod van 30 maanden en een boete van 1.500 euro. In het geval van antisemitische gezangen krijgen recidivisten of aanstichters een zwaardere straf.