Ga naar de inhoud

Janice Cayman supportert vanmiddag voor haar vriendin in CL-finale: "En dat in laatste match van haar carrière"

 za 3 juni 2023 10:30
Janice Cayman (links) supportert morgen voor haar vriendin Lisa Weiss, doelvrouw bij Wolfsburg.

Een dubbel gevoel voor Janice Cayman vandaag. Haar club en titelverdediger Lyon is er dit jaar niet bij in de Champions League-finale. "Dan hoop ik dat Wolfsburg wint van Barcelona", stelt ze. En daar heeft de Red Flame een goeie reden voor.

"Geen twee zonder drie" blijkt dan toch niet altijd te kloppen. Janice Cayman veroverde bij Lyon 2 Champions League-titels in 3 jaar tijd, maar in haar laatste seizoen in Frankrijk zal daar geen derde meer bijkomen.

 

Het eindstation voor uittredend winnaar Lyon was dit jaar al de kwartfinale tegen Chelsea. "De uitschakeling was wat onverdiend. In de terugmatch verdienden we meer", kijkt Cayman daarop terug.

 

"Spijtig ook, want een Champions League-finale is zo'n ongelooflijk mooie en prestigieuze wedstrijd. De overwinning van vorig jaar is de mooiste van mijn carrière", gaat ze vol nostalgie verder.

Ik schat de kansen 60/40 in voor Barcelona.

Janice Cayman

Maar dat een Champions League-finale een prestigeslag is, weten ook de kandidaten voor de eindwinst van dit jaar. Barcelona won het kampioenenbal in 2021 en verloor vorig jaar nog de finale van Cayman & co. Wolfsburg stak al twee keer de beker in de lucht. Aan ervaring geen gebrek, dus.

 

"Het wordt een zeer interessant duel", blikt Cayman vooruit. "Barcelona is natuurlijk favoriet, maar Wolfsburg is een heel geslepen en gedisciplineerde ploeg. Ik zou zeggen dat de kansen 60/40 zijn voor Barcelona", oordeelt ze.

 

"Barça zal wel vol op de aanval spelen. Dat doen ze altijd. Met Putellas en Bonmati hebben ze daar ook de kwaliteiten voor. Bonmati is voor mij de beste speelster ter wereld."

 

Wolfsburg moet het volgens Cayman meer hebben van de tegenaanval. "Alexandra Popp zal haar team wel op sleeptouw nemen. Ze wint heel veel duels en is kopbalsterk."

Aitana Bonmati hoort op haar 25e al bij de beste speelsters ter wereld.

Maar dat de recordinternational van de Red Flames Barcelona tipt als favoriet, wil nog niet zeggen dat ze ook hoopt dat de Catalanen vandaag de beker in de wacht slepen.

 

Integendeel. "Ik ben zaterdag in het stadion. Ik zal keihard schreeuwen voor Wolfsburg. Ik hoop heel hard dat zij de finale winnen", vertelt ze.

 

Waarom dan wel?

 

"Mijn vriendin speelt bij Wolfsburg", vertelt Cayman. De Antwerpse is samen met doelvrouw Lisa Weiss, met wie ze in het seizoen 2019-2020 samenspeelde bij Lyon. 

 

"Lisa speelt zaterdag de laatste wedstrijd van haar carrière. Hoe mooi zou het zijn als ze die kan afsluiten met Champions League-winst", stelt Cayman geëmotioneerd.

 

Al zou het voor Weiss ook al mooi zijn als ze zaterdag mag spelen, want ze is niet de vaste doelvrouw bij Wolfsburg.

Lisa Weiss, in 2020 nog doelvrouw bij Lyon en vriendin van Cayman.

Records breken

De Red Flame zal zeker niet alleen moeten schreeuwen in Eindhoven. Voor het eerst in de geschiedenis van de Women's Champions League is het stadion voor de finale volledig uitverkocht. In het stadion van PSV kunnen 34.120 fans.

 

"Fenomenaal. Steeds vaker zijn we records aan het breken", zegt Cayman daarover. "Zeker na het EK van vorige zomer zijn we aan een opmars bezig. Mensen die één wedstrijd van ons beginnen te kijken, blijven vaak ook kijken."

 

Wie zaterdag om 16.00 uur inschakelt voor de finale, is dus gewaarschuwd voor een nieuwe verslaving. En als Wolfsburg wint, hangen er ten huize Cayman uiteindelijk toch 3 Champions League-medailles.

 

Dan toch "geen twee zonder drie"?