Vannacht eerste match in NBA-finale: "Ik geloof niet dat Miami dit Denver kan verslaan"

 do 1 juni 2023 13:37

Basketballiefhebbers maken zich op voor een onuitgegeven NBA-finale, die komende nacht van start gaat. Kan Miami een happy end breien aan zijn play-offssprookje of kroont Denver zich voor de allereerste keer tot kampioen? Basketbalcommentator en NBA-kenner Dennis Xhaët laat zijn licht schijnen over de finale.

De NBA-finale wordt er dit jaar eentje tussen de nummer 1 uit het Westen (Denver) en de nummer 8 uit het Oosten (Miami). Wie dat vooraf voorspeld had, is nu rijk.

 

"Denver als finalist is nog niet zo verrassend. De Nuggets waren in het reguliere seizoen tenslotte de beste ploeg in de Western Conference", zegt Dennis Xhaët.

 

"De laatste maand voor de play-offs hebben ze het wat laten hangen, maar nu zien we waarom: om volledig klaar te zijn voor het naseizoen. Denver is de beste ploeg in de play-offs, met mijlen voorsprong."

De play-offrun van Miami is een van de meest iconische en indrukwekkendste die ik ooit gezien heb.

Dennis Xhaët

Dé verrassing is Miami, dat zich als 8e in het Oosten via de play-in slechts ternauwernood kon plaatsen voor de play-offs. "Ik denk dat zelfs de grootste Heat-fans nooit voorspeld hadden dat Miami de 1e ronde tegen Milwaukee zou overleven, laat staan de finale halen."

 

"Maar ze staan er wel nu en bovendien ook met overtuigend basketbal. Het is een van de meest iconische en indrukwekkendste play-offruns die ik ooit gezien heb. Ook een van de meest onverwachte."

 

"De metamorfose van Miami is niet uit te leggen. Het werd een andere ploeg in de 1e ronde tegen Milwaukee, al heeft de blessure van Antetokounmpo ook een rol gespeeld."

 

(lees voort onder de foto)

Jimmy Butler (22) is de leider van Miami.
Jimmy Butler (22) is de leider van Miami.

"Spoelstra is de beste coach in de NBA"

Het uithangbord van de gedaanteverwisseling is forward Jimmy Butler, die zijn ploeg echt op sleeptouw genomen heeft. "Hij heeft zijn team zoveel vuur en karakter gegeven. Daar is iedereen bij Miami op doorgegaan", weet Dennis Xhaët.

 

"Ook het aandeel van coach Erik Spoelstra kun je niet overschatten, dat is gigantisch. Hij is op dit moment misschien wel de beste coach in de NBA en kan zich als geen ander aanpassen in een serie en ook in een wedstrijd."

 

Spoelstra haalt het beste naar boven uit een spelersgroep die voor een groot deel samengesteld is uit jongens die elders te min bevonden werden. "Dat is echt zijn verdienste. Jongens als Caleb Martin, Max Struss of Gabe Vincent zouden elders niet spelen. Nu zullen zij belangrijk zijn in de NBA-finale. Dat is indrukwekkend."

Ik geloof niet dat Miami dit Denver kan verslaan. Wat de Nuggets deze play-offs al getoond hebben, is indrukwekkend.

Dennis Xhaët

Miami moest in de Conference Finals wel diep gaan om Boston te wippen, terwijl Denver na de snelle 4-0 tegen de LA Lakers 10 dagen rust had. Kan een gebrek aan frisheid Miami parten gaan spelen of hebben zij het voordeel van nog in het goeie ritme te zitten?

 

"Ik denk dat Denver er sowieso even zal moeten inkomen, dat is logisch. Als Miami wil winnen in Denver zal het misschien wel meteen in die 1e wedstrijd moeten gebeuren. Maar als Miami had mogen kiezen, denk ik dat zij ook wel liever wat extra rust hadden gehad om alle kwaaltjes te laten helen."

 

"Ik geloof wel niet dat Miami dit Denver kan verslaan. Wat de Nuggets deze play-offs al getoond hebben, is indrukwekkend. Het is duidelijk de beste ploeg van het moment en met Nikola Jokic hebben ze bovendien ook nog eens de beste speler van de wereld op dit moment."

 

(lees voort onder de foto)

Nikola Jokic
Nikola Jokic

"Nikola Jokic maakt iedereen rond zich beter"

Nikola Jokic, de naam is gevallen. De tweevoudige MVP van het reguliere seizoen lijkt op zijn 28e helemaal klaar om zijn team naar een allereerste NBA-titel te leiden. Dennis Xhaët is vol lof over de Servische klasbak van 2,11 meter.

 

"Hij is de grootste rustbrenger die je in je ploeg kunt hebben", klinkt het. "Iedereen bij de Nuggets vult zijn rol perfect in en Jokic maakt ook iedereen rond zich beter. Hij is nog beter geworden dan de voorbije 2 jaar. Je kunt altijd op hem terugvallen. Hij is een center die alles kan. Eigenlijk is hij ook de spelverdeler."

 

Jokic kan ook opnieuw rekenen op Jamal Murray, die weer helemaal de oude is na een zware knieblessure. "Hij is de perfecte 2e optie voor Denver en voor Jokic. Hij kan in aanval ontploffen, maar heeft ook een ongelooflijke synergie met Jokic. Hoe zij op elkaar ingespeeld zijn, is bij momenten pure perfectie."

Jokic is zó slim. Hij ziet dingen die ze bij Miami pas later gaan zien of hij lost ze een paar plays later al op. Zijn basketbal IQ is gewoon te groot.

Dennis Xhaët

Hoe kan Miami de tandem Jokic-Murray afstoppen? "Dat is de hamvraag", lacht Xhaët. "Jokic betrekt iedereen in het spel. Hij is een van de beste passers aller tijden. Je mag hem zijn ding niet laten doen, want dat is vragen om problemen."

 

"Bovendien heeft hij zo'n groot basketbal IQ, dat hij altijd een stap vooruit denkt op de rest. Hij is zó slim. Hij ziet dingen die ze bij Miami pas later gaan zien of hij lost ze een paar plays later al op. Zijn basketbal IQ is gewoon te groot."

 

"Ik heb geen idee hoe Miami het gaat oplossen, maar ze hebben één voordeel: ze hebben Erik Spoelstra. Die zal wel iets bedenken om zijn ploeg in stelling te brengen. Hun teamdefensie zal enorm belangrijk worden. Maar ook Denver-coach Mike Malone zal zijn team wel klaarstomen. Ik verwacht echt een heel interessante finale."

Denver - Miami 4-1 (best-of-7)
Denver Miami 104-93 verslag
Denver Miami 108-111 verslag
Miami Denver 94-109 verslag
Miami Denver 95-108 verslag
Denver Miami 94-89 verslag