Karl en José twijfelen aan Roglic: "Heeft hij vertrouwen getankt of een mentale tik gekregen?"

Daags voor de koninginnenrit bestudeerden Karl en José aandachtig de gedragingen van de favorieten voor de eindzege in de Giro. Vooral het moment waarop Sepp Kuss terugkeerde bij Roglic en Thomas trok hun aandacht.

Karl: "Filippo Zana won vandaag een Giro-rit in de Italiaanse kampioenentrui. Dat verdiende hij ook. Zana is al heel vaak in het offensief getrokken in deze Giro."

 

José: "Zana was er al heel vroeg in deze Giro bij om aan te vallen. Het is nog geen supergrote naam, maar dat is aan het veranderen. Ik heb wel een beetje medelijden met Thibaut Pinot, want die gunde ik het ook wel."

 

Karl: "Waarom medelijden? Pinot heeft zoveel ervaring, maar koerst in zijn laatste seizoen als een beginneling. Hij laat in deze Giro al 2 keer een ritzege schieten door - vergeef me voor mijn woorden - zijn eigen domheid."

 

José: "Pinot koerste vandaag heel gretig, sprintte op de bergjes voor de punten en ging een tikkeltje te vroeg aan in de sprint voor de ritzege. Zana zat sowieso wel in de beste positie, in het wiel van Pinot."

 

Karl: "Maar het gaat ook om het verspillen van energie onderweg. Anderzijds had Pinot ook nog een ander doel: de bergtrui. Die heeft Pinot nu overgenomen van Healy."

 

José: "Het leek alsof het niet op kon bij Healy de voorbije weken. Maar nu is het bij Healy, denk ik, echt wel op. Of hij zou me morgen enorm moeten verrassen."

"Roglic reed niet rap genoeg om Kuss eraf te krijgen"

 

Karl: "Primoz Roglic had 2 dagen geleden een mindere dag. Vandaag was het de beurt aan Almeida. Al kunnen ze allemaal de schade goed beperken."

 

José: "Eergisteren werd Roglic gered door Sepp Kuss, vandaag werd Almeida gered door Jay Vine. Uiteindelijk komt Almeida binnen op 21 seconden. Dit is nog niet door het ijs zakken, afwachten of er morgen wel iemand door het ijs zakt."

 

Karl: "Wat dacht je vandaag toen Roglic op 126 kilometer van de aankomst een gaatje moest laten?"

 

José: "Dat was volgens mij een beetje spelen. Roglic zat daar nog met 5 renners bij zich. We hebben hem vandaag wel vaak vrij ver achterin zien fietsen in de favorietengroep. Dat is een beetje atypisch voor Roglic, want hij zit graag in het wiel van zijn directe concurrenten."

 

Karl: "Door achteraan te fietsen zorg je er wel voor dat je eigen ploeg niet op kop moet rijden. Zo kunnen ze hun krachten sparen. Dan zie je ook naar het einde toe hoe fris Sepp Kuss nog voor de dag komt."

Kuss keerde gemakkelijk terug tot bij Roglic en Thomas. Hebben we dan een heel goede Roglic gezien? Ik weet het niet.

José De Cauwer

José: "Toen Roglic aanviel, liet Kuss het gat wat vallen en moest Thomas een ommetje maken. Thomas kwam vrij vlot weer bij Roglic, die bleef doorrijden. Maar toch keerde Kuss gemakkelijk terug. Hebben we dan een heel goede Roglic gezien? Ik weet het niet."

 

Karl: "Als je kopman bent en je helper komt zo vlot terug terwijl je een inspanning aan het leveren bent, krijg je dan vertrouwen of een mentale tik?"

 

José: "Dat vraag ik mij ook af. Roglic zal op dat moment gedacht hebben: "Kuss is hier terug, rijd ik dan niet rap genoeg?" En Roglic reed inderdaad niet rap genoeg. Toch niet om Kuss eraf te krijgen."

 

Karl: "De consistentie van Geraint Thomas blijft ons aangenaam verrassen. Het gaat ogenschijnlijk allemaal gemakkelijk om te volgen."

 

José: "Op de steilere stukken lijkt Thomas een iets grotere versnelling te rijden dan Roglic. Maar hij zat heel gemakkelijk en rap in het wiel van Roglic. Dat deed Roglic beslissen om niet vol door te gaan en zelf niet op een counter te lopen."

Zullen bonificaties morgen extra element zijn?

 

Karl: "Morgen kijk ik vooral naar de uitdagers van Thomas. Als ze met een halve minuut achterstand naar de start van de klimtijdrit gaan, dan zie ik het niet meer gebeuren voor Roglic en Almeida."

 

José: "Dan wordt het inderdaad heel moeilijk. Is er iemand bij die zich zo zeker voelt om met een halve minuut achterstand naar een tijdrit te gaan?"

 

"Als er iemand nachtmerries heeft overgehouden aan een tijdrit op het einde van een grote ronde, dan is het Roglic wel. Denk maar aan wat hem overkomen is in de Tour van 2020 op La Planche des Belles Filles."

 

Karl: "De verschillen zijn zo klein dat elke seconde vanaf nu telt. Ga je dan ook, als je op achterstand staat, je ploeg laten rijden om voor de ritzege en de bonificaties te gaan?"

 

José: "Dat zal de explosiviteit van de kopman bepalen. Roglic is dan diegene die normaal gezien de explosiefste is van de 3 kanshebbers voor de eindzege. Hij kan morgen voor de dubbel gaan: ritzege en bonificaties."

 

Karl: "Als je (lees: Roglic) morgen 10 bonificatieseconden pakt aan de streep en je tegenstander maar 6, dan maak je 4 seconden goed. Als je zaterdag in de klimtijdrit dan 27 seconden terugpakt, dan win je de Giro."

Het profiel van de 19e etappe.

KlassementKlassement

  naamploegresultaat
1Geraint ThomasIGD76:25:51
2Primož RoglicTJV+29
3João AlmeidaUAD+39
4Eddie DunbarJAY+3:39
5Damiano CarusoTBV+3:51
6Lennard KämnaBOH+4:27
7Thibaut PinotGFC+4:43
8Andreas LeknessundDSM+4:47
9Thymen ArensmanIGD+4:53
10Laurens De PlusIGD+5:52
Giro d'Italia
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1individuele tijdritFossacesia Marina - Ortona19,6 kmEvenepoelEvenepoel
2wegwedstrijdTeramo - San Salvo202 kmMilanEvenepoel
3wegwedstrijdVasto - Melfi213 kmMatthewsEvenepoel
4wegwedstrijdbergetappeVenosa - Lago Laceno175 kmParet-PeintreLeknessund
5wegwedstrijdsemi bergetappeAtripalda - Salerno171 kmGrovesLeknessund
6wegwedstrijdsemi bergetappeNapels - Napels162 kmPedersenLeknessund
7wegwedstrijdbergetappeCapua - Gran Sasso d'Italia218 kmBaisLeknessund
8wegwedstrijdTerni - Fossombrone207 kmHealyLeknessund
9individuele tijdritSavignano sul Rubicone - Cesena35 kmEvenepoelEvenepoel
10wegwedstrijdsemi bergetappeScandiano - Viareggio196 kmCortThomas
11wegwedstrijdCamaiore - Tortona219 kmAckermannThomas
12wegwedstrijdsemi bergetappeBra - Rivoli185 kmDenzThomas
13wegwedstrijdbergetappeLe Châble - Crans-Montana74,6 kmRubioThomas
14wegwedstrijdbergetappeSierre - Cassano Magnago196 kmDenzArmirail
15wegwedstrijdbergetappeSeregno - Bergamo195 kmMcNultyArmirail
16wegwedstrijdbergetappeSabbio Chiese - Monte Bondone203 kmAlmeidaThomas
17wegwedstrijdPergine Valsugana - Caorle197 kmDaineseThomas
18wegwedstrijdbergetappeOderzo - Val di Zoldo161 kmZanaThomas
19wegwedstrijdbergetappeLongarone - Tre Cime di Lavaredo183 kmBuitragoThomas
20individuele tijdritbergetappeTarvisio - Monte Lussari18,6 kmRoglicRoglic
21wegwedstrijdRome - Rome126 kmCavendishRoglic