Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 18  /  21 - Fiera di Primiero - Padua
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Wat een moordende slotweek kan brengen: 5 jaar geleden zette Froome de Giro op zijn kop met fenomenale solo

 ma 22 mei 2023 09:39
Chris Froome triomfeert in Bardonecchia na een solo van meer dan 80 kilometer.

Loodzwaar, gruwelijk, moorddadig… Qua hyperbolen scoort de derde week in de Giro traditioneel goed. Vaak legt de schrik voor zo’n slotweek de koers echter twee weken lang lam. Maar soms, heel soms, is het dat allemaal waard. 5 jaar geleden waren we getuige van een fenomenale roze inzinking, een al even legendarische solo en ook nog een "oude oma" bergaf.

De 101e editie van de Ronde van Italië had zich aangediend als een duel der titanen. In 2018 kwamen de twee beste ronderenners van dat moment naar de ‘Grande Partenza’ in Israël: titelverdediger Tom Dumoulin en viervoudig Tourwinnaar Chris Froome. Een jaar eerder verdeelden ze nog onderling de drie grote rondes. Nu hadden ze het beiden in hun hoofd gehaald om de sinds Marco Pantani in 1998 ongeziene dubbel Giro-Tour te volmaken.

 

Te beginnen dus in de Ronde van Italië. Maar wie zich die meimaand likkebaardend voor de televisie zette, kwam toch wat bedrogen uit. Tom Dumoulin pakte in de openingstijdrit door de heilige straten van Jeruzalem nog wel de roze trui, maar moest nadien dag na dag zijn meerdere erkennen in een rits aan klimtalent.

 

Voor Chris Froome verliep het nog veel desastreuzer. Halfweg prijkte de viervoudige Tourwinnaar als 12e op meer dan 3 minuten van het roze. Een kortstondige opflakkering op de flanken van de Monte Zoncolan werd een dag later alweer tenietgedaan. De Brit kreeg, uitgerekend op zijn 33e verjaardag, een nieuwe oplawaai van anderhalve minuut om de oren.

 

De grote favorieten Dumoulin en Froome gingen de laatste rustdag respectievelijk op 2 en 5 minuten van het roze in. Van een sisser gesproken.

Chris Froome en Tom Dumoulin begonnen de Giro van 2018 als topfavorieten.

De schijnbaar soevereine prins

Wie was dan wel koning te rijk? Een debutant in Italië zowaar, maar wel een met al veel adelbrieven: de jonge Britse rasklimmer Simon Yates. Twee weken lang heerste de meest getalenteerde helft van de Yates-tweeling op elke hellende hectometer.

 

In de 6e etappe richting de Etna schonk hij de ritoverwinning nog aan zijn ploegmaat Esteban Chaves. Maar met de roze trui om de schouders wist hij de 9e, 11e en 15e etappe op zijn naam te schrijven. Op de laatste rustdag leek de Giro dan ook in een vaste plooi te liggen. Al moest het zwaarste dan nog komen. Een slotweek gemaakt om dromen in nachtmerries te veranderen.

 

Allereerst volgde een lange tijdrit waarin regerend wereldkampioen Tom Dumoulin knabbelde aan zijn achterstand. En ook die verduivelde Chris Froome leek weer een beter stel benen gevonden te hebben. Gelukkig voor Yates restte nu enkel nog datgene waarin hij zo excelleerde: bergen, veel bergen.

Simon Yates (r) gunt zijn ploegmaat Esteban Chaves de ritzege op de Etna.

Maar in de eerste van een drieluik Alpenritten gebeurde wat niemand had zien aankomen: het pantser van Simon Yates vertoonde voor het eerst barstjes. En erger dan de 28 verloren seconden, hadden de doorgewinterde haaien Froome en Dumoulin bloed geroken.


Vooral Chris Froome klonk een dag later strijdvaardig. Hij moest en zou oorlog maken. En daarvoor leek de tweede Alpenetappe richting Bardonecchia perfect uitgetekend.

Monumentale inzinking op Afrikaanse wegen

Het plan van Froome en zijn Team Sky? Zo vroeg mogelijk koers maken.

 

Want op het menu richting Bardonecchia lag de legendarische Colle delle Finestre; bijna 20 kilometer beulswerk richting de Cima Coppi, het hoogste punt in de Giro. En om er nog een schepje bovenop te doen, loopt de tweede helft van de beklimming over onverharde wegen.

 

Aan de voet van die Finestre, met nog meer dan 90 kilometer voor de boeg, begon de Sky-trein aan hun opvoering. En niet veel later gebeurde al het ondenkbare. Twee weken lang leek Simon Yates onderweg om in Rome gekroond te worden. Tot nu, een ‘jour sans’, compleet leeggereden na 13 dagen in het roze. En zoals de Romeinen al lang geleden wisten: nummer 13 brengt ongeluk.

 

De eindbalans voor Yates na zijn offday: een verlies van 38 minuten en 51 seconden, van 1 naar 18 in het klassement. Zelden was een inzinking zo spectaculair.

De Finestre deed me denken aan de wegen in Afrika

Chris Froome

Leuk voor Froome, maar achter de Sky-brigade zat een Nederlander in zijn vuistje te lachen. Als 2e in de stand kwam Dumoulin plotsklaps virtueel in het roze. Met nog 3 minuten achterstand wist Chris Froome wat hem te doen stond. En dus begon hij er maar goed vroeg aan.


Op het moment dat de renners het onverharde deel van de Finestre opreden, begon de krankzinnige fase van het Sky-plan. Met nog ruim 80 kilometer op de teller versnelde Froome. Niemand kon, of wilde, deze zelfmoordpoging volgen. Seconde per seconde stoof de Brit op het onverharde pad weg van zijn concurrentie. "De Finestre deed me denken aan de wegen in Afrika", zou de geboren Keniaan nadien vertellen.

Roze trui Simon Yates spartelt zich een weg op de Finestre.

“Hij daalde als een oude oma”

Froome rondde de top van de Finestre met een kleine voorsprong op een groepje achtervolgers onder aanvoering van Dumoulin. Een lastige klus stond de Brit te wachten, want hoewel er nog wat klimwerk volgde, ging de weg toch grotendeels bergaf en ‘valsplat’ omhoog. Terrein waar een groepje een groot voordeel heeft. Als er samenwerking is tenminste…

 

Het achtervolgende gezelschap van Tom Dumoulin: de om de jongerentrui kibbelende Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz, en de ploeggenoten Thibaut Pinot en Sebastien Reichenbach.

 

De eerste twee weigerden elk kopwerk als de andere niet hetzelfde deed, en bleven als gevolg een tweetal uur in een ‘Mexican Standoff’. Pinot was vooral bezig met de derde podiumplek en rekende volledig op zijn ploegmaat Reichenbach, die dan ook de enige kompaan werd van Dumoulin. Al is kompaan misschien het foute woord ...

Tom Dumoulin met in zijn wiel "oude oma" Reichenbach en de rest van de bonte bende

Want vreemd genoeg won Froome het grootste deel van zijn voorsprong in de afdalingen, daar waar hij in het peloton jarenlang toch bekendstond als iemand waarbij je bergaf niet in het wiel wil zitten. 

 

Dumoulin, zelf een uitstekende daler, verklaarde achteraf dat hij telkens moest wachten op zijn enige ‘hulp’ Reichenbach, die als Zwitser blijkbaar toch maar weinig kaas had gegeten van de afdaling. Misschien meteen de reden waarom hij geen alpineskiër werd. “Hij daalde af als een oude oma”, zou Dumoulin achteraf laten optekenen. Een uitspraak voor de eeuwigheid.


Want door dat wachten zag de Nederlander kostbare seconden, of zelfs minuten, zomaar wegvliegen. Een “verschrikkelijke fout” die hij tot op de dag van vandaag nog betreurt. Wat had kunnen zijn …

Froome vervolledigt de trilogie

Gedane zaken nemen geen keer. Een ontketende Froome zette Dumoulin en zijn compagnie gaandeweg op een achterstand van meer dan 3 minuten. En zelfs op de slotklim, de Jafferau, verloor de Brit amper van zijn bonus.

 

Na een fenomenale solo van 80 kilometer mocht Froome de roze trui van zijn gezonken landgenoot overnemen, met een krappe voorsprong van 40 seconden op Dumoulin, met nog één bergetappe voor de boeg.

 

Maar een dag later voelde iedereen duidelijk de marteltocht richting Bardonecchia nog in de benen. De laatste Alpenrit werd een roze maat voor niets.

 

Chris Froome reed Rome binnen als imperator na drie wisselvallige weken. De rit over de Finestre maakte van hem een eindwinnaar in alle drie de grote ronden en blijft, voorlopig, zijn allerlaatste zege in het wielrennen. Maar wat voor één.

Chris Froome met zijn 'Trofeo Senza Fine'.

Voor Dumoulin eindigde de Giro op de tweede stek, een plaats die hij twee maanden later in Parijs weer zou bezetten. Geen opvolger van Pantani dus, maar toch ook een indrukwekkende dubbel.


De laatste podiumplek in Rome ging trouwens naar kibbelaar Lopez, en dus niet naar Thibaut Pinot. De inzinking van Yates was misschien groots, maar ik kan beter, zal de Fransman een dag later gedacht hebben. In de zogenaamde ‘bus’, liefst 45 minuten na ritwinnaar Mikel Nieve, bolde Pinot over de streep. Weg podium.


En Reichenbach? Die bleef opgezadeld met de eeuwige reputatie van een natte dweil.

 

Dat alles dankzij een legendarische etappe over de Colle delle Finestre.


Vandaag, 5 jaar later, hebben we nog veel minder strijd gezien om het roze. Maar die voorlopige geeuw zonder einde op weg naar de ‘Trofeo Senza Fine’ kan zomaar nog de meest onverwachte plotwendingen brengen. De moordende slotweek is er dan ook opnieuw perfect voor gemaakt.

 

Rest alleen nog de vraag: wie wordt de Froome met dienst?

Giro d'Italia klassement

naamresultaatploeg
1
Primož Roglic
85:29:02
Jumbo - VismaTJV
2
Geraint Thomas
+14
INEOS GrenadiersIGD
3
João Almeida
+1:15
UAE Team EmiratesUAD
4
Damiano Caruso
+4:40
Bahrain VictoriousTBV
5
Thibaut Pinot
+5:43
Groupama - FDJGFC
6
Thymen Arensman
+6:05
INEOS GrenadiersIGD
7
Eddie Dunbar
+7:30
Team Jayco - AlUlaJAY
8
Andreas Leknessund
+7:31
Team DSMDSM
9
Lennard Kämna
+7:46
BORA - hansgroheBOH
10
Laurens De Plus
+9:08
INEOS GrenadiersIGD
naampuntenploeg
1
Jonathan Milan
217
Bahrain VictoriousTBV
2
Derek Gee
164
Israel - Premier TechIPT
3
Michael Matthews
101
Team Jayco - AlUlaJAY
4
Mark Cavendish
101
Astana - Qazaqstan TeamAST
5
Pascal Ackermann
95
UAE Team EmiratesUAD
6
Toms Skujinš
91
Trek - SegafredoTFS
7
Nico Denz
77
BORA - hansgroheBOH
8
Magnus Cort
68
EF Education - EasyPostEFE
9
Alberto Dainese
63
Team DSMDSM
10
Primož Roglic
56
Jumbo - VismaTJV
naampuntenploeg
1
Thibaut Pinot
237
Groupama - FDJGFC
2
Derek Gee
200
Israel - Premier TechIPT
3
Ben Healy
164
EF Education - EasyPostEFE
4
Davide Bais
144
EOLO - Kometa Cycling TeamEOK
5
Einer Rubio
118
Movistar TeamMOV
6
Primož Roglic
86
Jumbo - VismaTJV
7
Santiago Buitrago
82
Bahrain VictoriousTBV
8
Davide Gabburo
69
Green Project - Bardiani - CSF - FaizanèGBF
9
João Almeida
67
UAE Team EmiratesUAD
10
Aurélien Paret-Peintre
56
AG2R - Citroën TeamACT
naamresultaatploeg
1
João Almeida
85:30:17
UAE Team EmiratesUAD
2
Thymen Arensman
+4:50
INEOS GrenadiersIGD
3
Andreas Leknessund
+6:16
Team DSMDSM
4
Einer Rubio
+9:28
Movistar TeamMOV
5
Ilan Van Wilder
+10:43
Soudal - Quick-StepSOQ
6
Santiago Buitrago
+11:06
Bahrain VictoriousTBV
7
Filippo Zana
+32:07
Team Jayco - AlUlaJAY
8
Laurens Huys
+51:03
Intermarché - Circus - WantyICW
9
Brandon McNulty
+1:06:28
UAE Team EmiratesUAD
10
Marco Frigo
+1:23:21
Israel - Premier TechIPT
ploegpunten
1
Bahrain Victorious
256:21:18
2
INEOS Grenadiers
+16:22
3
Jumbo - Visma
+30:40
4
UAE Team Emirates
+51:53
5
AG2R - Citroën Team
+1:21:30
6
BORA - hansgrohe
+1:25:31
7
Astana - Qazaqstan Team
+1:31:44
8
Team Jayco - AlUla
+1:32:51
9
Israel - Premier Tech
+1:51:54
10
EF Education - EasyPost
+2:18:52
Giro d'Italia
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
04/05 Venaria Reale - Turijn
Semi Bergetappe
140 km
Jhonatan Narváez
Jhonatan Narváez
2
05/05 San Francesco al Campo - Oropa
Semi Bergetappe
161 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
3
06/05 Novara - Fossano
Vlak
166 km
Tim Merlier
Tadej Pogacar
4
07/05 Acqui Terme - Andora
Vlak
190 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
5
08/05 Genua - Lucca
Semi Bergetappe
178 km
Benjamin Thomas
Tadej Pogacar
6
09/05 Viareggio - Rapolano Terme
Semi Bergetappe
180 km
Pelayo Sánchez
Tadej Pogacar
7
10/05 Foligno - Perugia
tijdrit
40,6 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
8
11/05 Spoleto - Prati di Tivo
Bergetappe
152 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
9
12/05 Avezzano - Napels
Vlak
214 km
Olav Kooij
Tadej Pogacar
rustdag 13/05
10
14/05 Pompei - Bocca della Selva
Semi Bergetappe
142 km
Valentin Paret-Peintre
Tadej Pogacar
11
15/05 Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare
Vlak
207 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
12
16/05 Martinsicuro - Fano
Semi Bergetappe
193 km
Julian Alaphilippe
Tadej Pogacar
13
17/05 Riccione - Cento
Vlak
179 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
14
18/05 Castiglione delle Stiviere - Desenzano del Garda
tijdrit
31,2 km
Filippo Ganna
Tadej Pogacar
15
19/05 Manerba del Garda - Mottolino
Bergetappe
222 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
rustdag 20/05
16
21/05 Laas - Monte Pana
Bergetappe
118,4 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
17
22/05 Selva di Val Gardena - Passo del Brocon
Bergetappe
159 km
Georg Steinhauser
Tadej Pogacar
18
23/05 Fiera di Primiero - Padua
Vlak
178 km
nog 104 km
19
24/05 Mortegliano - Sappada
Semi Bergetappe
157 km
13:10
20
25/05 Alpago - Bassano del Grappa
Bergetappe
184 km
11:40
21
26/05 Rome - Rome
Vlak
125 km
15:35