Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 1  /  21 - Venaria Reale - Turijn
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Thomas en De Plus zijn "tevreden" met ingekorte rit: "Goed dat alle renners dezelfde positie innemen"

 vr 19 mei 2023 18:35
Geraint Thomas blijft een dag langer in het roze.

Een zware etappe en een bizarre dag voor de renners in de Giro. Wegens het slechte weer moest het hele peloton twee uur de bus op om een ingekorte rit af te werken. Een beslissing waar de renners mee voor hebben gezorgd. Geraint Thomas en Laurens De Plus (beiden Ineos) gaven nadien aan dat het de correcte beslissing was.

Een explosieve etappe van 75 kilometer met twee beklimmingen van eerste categorie. Is dat nog zwaarder dan de originele rit van 200 kilometer?

 

"Waarschijnlijk wel", vertelt Laurens De Plus na de rit naar Crans-Montana. "Die ritten zijn veel explosiever en je hartslag gaat ook veel hoger."

 

Ook Geraint Thomas is een fan van de korte ritten. "Het is intens en spannend. Door de hevige wind was het in het peloton misschien wat moeilijker aanvallen. We hebben goed gecontroleerd als ploeg, al kan het ook zijn dat Roglic het roze (nog) niet wilt. Alles lijkt op te bouwen naar die zware slotweek."

 

Beide renners gaven nadien ook aan blij te zijn met de beslissing die werd genomen om de rit drastisch in te korten. 

 

"Het is al een verschrikkelijke Giro geweest", vertelt De Plus. "Ik ben blij dat de renners één stem hebben gebruikt. Iedereen is veilig aan de meet gekomen."

 

"Achteraf gezien hadden we misschien wel kunnen vertrekken", aldus Thomas. "Maar vanwege de natte en koude omstandigheden en de vele zieken was het waarschijnlijk wel de juiste beslissing."

Het is al een verschrikkelijke Giro geweest.

Laurens De Plus

De ingekorte rit zorgde er wel voor dat de renners bijna twee uur op de bus moesten zitten naar een nieuwe beginplek. Hoe was die sensatie?

 

"Het was een rare sensatie", vindt Thomas. "We aten extra rijst en probeerden de focus te bewaren."

 

"Het is verschrikkelijk omdat het veel energie vergt", geeft De Plus nog mee. "Je bent aan het denken en er is veel druk om de roze trui te verdedigen."

 

Vandaag lukte dat in elk geval opnieuw.