Ga naar de inhoud

"Verschil tussen RWDM en Union? Dat is als verschil tussen Roméo Elvis en zijn zus Angèle"

 do 18 mei 2023 12:32
Roméo Elvis, met RWDM-sjaal, is een van de bekendste supporters van de club.
Roméo Elvis, met RWDM-sjaal, is een van de bekendste supporters van de club.

Met Anderlecht, Union en nu ook RWDM spelen er volgend seizoen liefst 3 Brusselse clubs in de Jupiler Pro League. Voetbalcommentator Jeroen Roppe schetst in onze podcast De Tribune een portret van de "nieuwkomer". "Het voetbal leeft echt wel in Molenbeek", stelt hij vast.

Het was een volksfeest zaterdagavond in Molenbeek, na de 1-0-zege tegen RSCA Futures die RWDM de zekerheid over de titel verschafte. "Na een Brusselse derby dan nog, dat maakt het extra speciaal", merkt Jeroen Roppe op.

 

Een titelfeestje na een Brusselse derby, hebben we dat niet al eerder gezien? "Het is eigenlijk zoals 2 jaar geleden toen Union de promotie mocht vieren, na een match tegen RWDM. Al was dat toen in volle coronaperiode, zonder supporters in het stadion."

 

"Dit was helemaal anders. Het was een kolkende voetbaltempel, het stadion stond in vuur en vlam. Het Edmond Machtensstadion was helemaal uitverkocht, met 9.000 toeschouwers. Het voetbal leeft echt wel in Molenbeek."

De RWDM-aanhang is heel trouw, dat hebben we de voorbije jaren ook gezien. In het stadion wordt 90 minuten lang non-stop gezongen.

Jeroen Roppe

Kan RWDM in het zog van Union ook een mooi Brussels verhaal schrijven op het hoogste niveau? "De aanhang is heel trouw, dat hebben we de voorbije jaren ook gezien. In het stadion wordt 90 minuten lang non-stop gezongen. De revival is wat vergelijkbaar met die van Union. Het kan wel eens dezelfde weg opgaan, ja."

 

Toch ziet Roppe ook een verschil tussen de 2 clubs, geïllustreerd door zanger Roméo Elvis, een fanatieke RWDM-supporter, en zijn zus Angèle, die al eens gespot werd in het Dudenpark met een Union-outfit.

 

"Hun vader is ook een echte RWDM-supporter, die microbe heeft hij doorgegeven aan zijn zoon. Broer en zus illustreren ook mooi het verschil tussen de 2 clubs: Roméo Elvis met zijn meer rauwere en viriele muziek als symbool voor RWDM en Angéle zoals Union, wat meer hip en vrouwelijk."

Een kiekje van Angèle in het Dudenpark:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Eigenaar Textor ziet het potentieel van een Brusselse club"

RWDM heeft in de loop de jaren al heel wat woelige watertjes doorzwommen. Waar ligt de toekomst van de club die nu in handen is van de Amerikaanse zakenman John Textor?

 

"Hij is wel een echte voetbalfan", weet Jeroen Roppe. "Ik denk dat hij heel goed inziet dat Brussel een heel interessante plek is om een voetbalclub te hebben. Hij ziet het potentieel."

 

Textor heeft verschillende clubs in zijn portefeuille, met onder meer ook Crystal Palace en Olympique Lyon. Bij die laatste club is de Amerikaan ook voorzitter.

 

"Wat zijn concrete bedoelingen zijn met RWDM weet ik niet", zegt Roppe. "Ik vermoed dat hij graag spelers zal laten doorstromen van de ene naar de andere club. Of dat de juiste formule is, zal moeten blijken."

 

"De verwachtingen van RWDM voor volgend seizoen hangen ook samen met zijn investeringen. Alles hangt af van hem. Westerlo en Union stonden bij hun promotie wel een stuk verder dan RWDM op dit moment. Ik denk niet dat we RWDM meteen in Play-off I moeten verwachten, al weet je nooit wat Textor gaat doen."

RWDM-coach Vincent Euvrard en eigenaar John Textor.
RWDM-coach Vincent Euvrard en eigenaar John Textor.