Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

5 gouden tips voor jouw Giromanager: "Kun je het verschil maken met oudere klassementsmannen?"

 vr 28 april 2023 06:11

Hoe vind ik de perfecte balans in mijn ploeg? Welke en hoeveel sprinters heb ik nodig? En welke dark horses houden zich schuil in het Giro-peloton? In onze podcast Kopman geeft het panel je een eerste duwtje in de rug bij het bouwen van je Giromanager-ploeg. Hieronder vijf gouden tips om jezelf in het roze te hijsen. 

1. De perfecte balans binnen je ploeg

Hulp nodig bij het samenstellen van jouw Giro-ploegje?

 

Excel-tovenaar Brett Luijs van De Lead-Out kwam in onze podcast Kopman op de proppen met de ideale verdeling van soorten renners voor je team.


"Ik heb bij elke etappe een percentage geplakt op de kansen van een mogelijke uitkomst. Bijvoorbeeld: 50% voor de sprinters, 30% voor de aanvallers en 20% voor de klassementsmannen/klimmers. Dit heb ik dan vergeleken met de ploegensamenstelling van voormalige winnaars van de Tourmanager."

 

"En uiteindelijk ben ik uitgekomen op 4 klassementsmannen, 6 sprinters, 3 heuvelrenners, 1 tijdrijder en 2 klimmers."


"Het valt meteen op dat er heel wat sprinters zijn, maar die kun je op het einde van de rit transfereren voor klassementsmannen, die bij de eindafrekening extra punten krijgen op basis van hun plaats in het klassement. Dan heb je op het einde zelfs 8 klassementsmannen."

1 tijdrijder: dan lijkt Ganna een uitstekende keuze. Of rekent u op Roglic en Evenepoel?

2. Wat met mijn sprinters?

Volgens de ideale formule zou je met 6 sprinters moeten beginnen in jouw ploeg. Maar de zuivere massasprintkansen liggen dit jaar niet voor het rapen in de Giro, veel topsprinters sturen dan ook hun kat naar Italië. 


"Er liggen wél heel wat mogelijkheden voor de snelle mannen die ook een geaccidenteerd parcours kunnen overleven", tipt Gilles Liesenborghs van De Lead-Out. "Types als Mads Pedersen en Andrea Vendrame kunnen dat wel bijvoorbeeld."


"Trek-Segafredo zal in zulke ritten de koers wellicht ook hard willen maken, zoals Bora vroeger deed voor Sagan", pikt waardebepaler Hannes Tahon in. Minder goed klimmende sprinters kan dat zuur opbreken.

3. Verschil maken met "oudere" klassementsmannen?

Evenepoel en Roglic lijken een zekerheidje bij de klassementsmannen, maar waar kun je het verschil maken?

 

"De prijs van de oudere klassementsrenners is interessant", merkt Luijs op. "Damiano Caruso, Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo bijvoorbeeld zijn slechts 6 miljoen waard. Je moet er je ploeg niet rond bouwen, maar ze zijn prijs-kwaliteit wel interessant."

Caruso werd in 2021 nog tweede in het Giro-klassement.

4. Welke Dark Horses?

In de rubriek "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet" schoven de leden van het Kopman-panel nog elk een renner naar voren - die de dark horse van deze editie zou kunnen worden. Zo tipte Liesenborghs als eerste de Fransman Victor Lafay (5 miljoen).


"Hij maakte zijn grote doorbraak in de Giro met etappewinst. En ook dit jaar is hij opnieuw goed op dreef. Hij won al in de Classic Grand Besançon Doubs en was zesde in de Waalse Pijl. Dat vertelt toch veel over zijn vorm en kunde. Op de Muur van Hoei komen de goede klimmers steeds naar boven."


Zijn Lead-Out-collega Luijs gaat ook voor een klimmer, namelijk Patrick Konrad. "Je moet voor renners durven te gaan die voor etappezeges kunnen zorgen én ook hoog in het klassement kunnen eindigen. Konrad is zo iemand die in de overgangsritten zomaar voor punten kan zorgen."

Albanese zal in de vlakke ritten meesprinten, maar is vooral ook een overlever.

Hannes Tahon

Last but not least was er ook de tip van Tahon. De waardebepaler van de Wielermanager zette Vincenzo Albanese even in de schijnwerpers. "Hij zal in de vlakke ritten meesprinten, maar het is ook vooral een overlever."

 

"Zo heeft hij blijkbaar al twee ritten aangevinkt: in zijn geboortestad Salerno en in Napoli. Als hij die zou kunnen winnen, kom je al een heel eind ver. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn voor de Italiaan. Ook vorig jaar sprokkelde hij al wat punten."

5. Tips van Vandenabeele

Ook gastspreker Henri Vandenabeele kwam in de aflevering nog op de proppen met twee tips.

 

"Felix Gall is prijs-kwaliteit een goede keuze. Hij is niet duur en bezig aan een zeer sterk seizoen. Zowel in het Baskenland, de Tirreno als in de Alpen maakte hij een uitstekende indruk. Het is echt een groot talent, dat heb ik een jaar van dichtbij mogen meemaken als zijn ploegmakker."

 
"Ook Lennard Kämna zit in een zeer goede flow. Als hij in vorm is, kan hij echt een paar ritten voor zijn rekening nemen. Volgens mij zal hij - met Vlasov in zijn ploeg - niet voor het klassement gaan, in mijn ogen wordt hij dan een echte rittenkaper."

Gerelateerd: