Ga naar de inhoud

Tia Hellebaut krijgt zitje in Raad van Bestuur van Europese atletiekfederatie: "Atletiek vernieuwen"

 za 22 april 2023 16:48
" "
Tia Hellebaut is de olympische kampioene hoogspringen van 2008.

Tia Hellebaut is op het congres van European Athletics verkozen tot kersvers bestuurslid. Ze kon een van de 13 zitjes bemachtigen. "Hopelijk kan ik België een duwtje in de rug geven."

"Eerst leren, daarna zien we wel", zei Tia Hellebaut over haar ambities als bestuurder. De olympische kampioene hoogspringen van 2008 was een van de 25 kandidaten die op het congres van European Athletics dong naar een zitje in de Raad van Bestuur.

Met succes, want Hellebaut verzamelde genoeg stemmen om samen met 12 anderen - niet allemaal ex-atleten - te mogen zetelen. Ze haalde haar zetel binnen met 36 stemmen, goed voor de 5e plaats bij de verkiezing (na 4 andere vrouwen). Ze krijgt een mandaat voor 4 jaar.

De Bulgaar Dobromir Karamarinov werd herverkozen tot voorzitter van de Europese atletiekfederatie. Hij is sinds maart 2020 (interim-)voorzitter, na de gezondheidsproblemen van zijn voorganger Svein Arne Hansen, die enkele maanden later ook effectief overleed.

Hellebaut: "Grootste uitdaging is atletiek vernieuwen"

"Het was toch een beetje spannend", reageerde Hellebaut op haar verkiezing. "Je voelt dat het allemaal politiek is, het was afwachten of de mensen op mij gingen stemmen."

"Het belangrijkste is dat ik erbij ben. Ik wil eerst het reilen en zeilen van de organisatie leren kennen en luisteren waar ze voor staan. En daarna kan ik hopelijk België vanuit mijn positie een duwtje in de rug bezorgen."

Grote doelstellingen heeft Hellebaut in eerste instantie nog niet. "Ik ben erin gesprongen, en na het springen is het nu zwemmen en kijken waar het naartoe gaat", klinkt het.

"Als Belg in zo'n raad zitten vanuit een klein landje is niet slecht. Belangrijke werkpunten waren meer vrouwen en verjonging in de raad, dus daar kan ik alvast mee helpen", stelt de 45-jarige ex-atlete.

"Verder is het te vroeg om doelen te stellen. Het is rustig zoeken wat ik kan veranderen. Ambities voor een topfunctie zijn voorlopig niet aan de orde. Ik wil eerst uitzoeken of ik wel pas in deze wereld, want het is heel erg politiek."

Het is te vroeg om doelen te stellen. Het is rustig zoeken wat ik kan veranderen.  Een topfunctie? Dat is nu niet aan de orde. Ik wil eerst uitzoeken of ik wel pas in deze wereld, want het is heel erg politiek.

Tia Hellebaut

Zetelen in de bestuursraad is verre van een voltijds functie, maar Hellebaut wil wel tijd investeren in het ontwikkelen van haar netwerk. "Ik word hier en daar op grote wedstrijden verwacht en aan de kampioenschappen zijn telkens ook vergaderingen verbonden", legt ze uit.

"In theorie moet ik maar een paar keer per jaar aanwezig zijn en kan er ook digitaal vergaderd worden, maar voor mij is het nu belangrijk om er fysiek bij te zijn en iedereen te leren kennen."

Volgens Hellebaut - en niet alleen volgens haar - zal de atletiek op termijn moeten vernieuwen. "Dat is de grootste uitdaging. We moeten de sport aantrekkelijk houden voor een jong publiek en onderzoeken hoe we de jeugd meer kunnen betrekken. Wellicht zal het interactiever moeten. Ik heb geen pasklaar antwoord, maar ik wil er mee over nadenken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.