Ga naar de inhoud

Zorgt nieuwe pijl voor revolutie in darts? "Bijna 50 procent preciezer dan gewone pijl"

 wo 19 april 2023 11:54
De nieuwe dartpijl
De nieuwe dartpijl heeft een ander design dan de conventionele dartpijl.

De Technische Universiteit (TU) van Delft heeft een nieuw soort dartpijl ontwikkeld die veel preciezer gooit. Het kruim van de Nederlandse dartwereld mocht dinsdag op bezoek in Delft en was voorzichtig enthousiast. "Maar het is nog te vroeg om te zeggen: dit is het helemaal", klinkt het bij Raymond van Barneveld.

De nieuwe dartpijl moet de prestaties van darters aanzienlijk kunnen verbeteren. "Bijna 50 procent preciezer", claimt de TU Delft op haar website.


Wat is er dan zo anders aan de pijl? Het grote verschil is de shaft, die vervangen is door iets wat functioneel is: de pijl heeft een extra vleugelprofiel en de vleugel is ook meer naar achteren gebogen. Daardoor wiebelt de pijl minder in de lucht en vliegt hij ook rechter op zijn doel af.


Om de baan van de pijl te analyseren, ontwikkelde de TU Delft een heuse dartrobot. "Terwijl de robot de pijl consistent werpt, worden loslaatpositie, snelheid, vluchtbaan en positie op het bord gemeten. Door kleine foutjes in de worp te simuleren, kan de gevoeligheid van een dart worden bestudeerd", klinkt het.

We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe dart een groot verschil kan maken voor de sport.

TU Delft

Volgens onderzoeker Michiel van Nesselrooij is er nog veel potentieel voor verbetering van dartpijlen. "Er was tot nog toe weinig aandacht besteed aan aerodynamische optimalisatie in de ontwikkeling", vertelt hij.


"Bovendien zijn er binnen de regels voldoende mogelijkheden in het ontwerp van de pijl en hebben darters de vrijheid om zelf hun pijlen te kiezen, waardoor de prestatie van de pijl een groot verschil kan maken."


"Ten slotte heeft de sport relatief weinig variabelen: de darter, de pijl, en de lucht. Hierdoor is de impact van een verandering in de pijl goed meetbaar. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe (gepatenteerde) dart een groot verschil kan maken voor de sport."

Van Barneveld: "Er is serieus over nagedacht"

Dinsdag kreeg de TU Delft 5 Nederlandse darttoppers over de vloer om de nieuwe pijlen te testen: Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Michael van Gerwen, Danny Noppert en Vincent van der Voort.


Het kwintet maakt deel uit van het professionele TOTO Dart Kings-team en daar reageren ze enthousiast op de wetenschappelijke benadering. "Zo krijgen de darters meer inzicht in hun eigen worptechniek, leren ze van elkaar en zien ze hoe dit hun precisie bij het scoren beïnvloedt", klinkt het bij het team.


"Ons doel is om deze inzichten te gebruiken om gepersonaliseerde trainingsprogramma’s te ontwikkelen en zo de prestaties van de darters te verbeteren."

Je moet altijd naar de toekomst kijken. Het kan helpen, ook al is het maar een paar procenten.

Michael van Gerwen

En wat vonden de profs van de pijlen? "We hebben er nog te weinig echt mee kunnen trainen. Het is nog te vroeg om te zeggen: dit is het helemaal", vindt Raymond van Barneveld bij AD en RTL Nieuws. "Maar je moet iets ook wel de kans geven om in te trainen. Ik ben wel enthousiast."


"Je kunt geen pijl meer achterin gooien en de flight kan ook niet meer op de grond vallen. Er is wel serieus over nagedacht", zegt Van Barneveld, die wel benadrukt dat het om meer gaat dan alleen maar de pijlen. "Darts is ook focus, wel of geen concentratie."


Ook drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen is voorzichtig enthousiast in de Nederlandse pers. "Het is de 1e keer dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar darts, dat is leuk. Je moet altijd naar de toekomst kijken. Het kan helpen, ook al is het maar een paar procenten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook