Ga naar de inhoud

Zonder Nina Derwael gaan gymnastes op zoek naar WK-ticket: "Stressy, maar aanpassingen zijn gelukt"

 wo 5 april 2023 20:11
De Belgische delegatie gymnastes die naar Antalya trekt.

Het EK toestelturnen in Antalya heeft een dubbele bodem voor de Belgische delegatie. De top 13 in de landencompetitie kwalificeert zich er ook voor het WK in Antwerpen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ligt de focus dan ook resoluut op de teamprestatie. Al moeten de gymnastes het wel zonder speerpunt Nina Derwael doen. "Maar ook zonder haar moeten vertrouwen hebben", klonk het hoopvol.

Zonder Derwael, maar vol vertrouwen

De Belgische turnbond (KBT) heeft haar selecties voor het EK toestelturnen van volgende week in het Turkse Antalya (11-16 april) voorgesteld: Lisa Vaelen, Jutta Verkest, Maellyse Brassart, Fien Enghels, Aberdeen O'Driscoll en reserve léa Tollet mogen ons land in de vrouwencompetitie verdedigen.

 

De opvallende afwezige in dat rijtje: Nina Derwael. De olympische kampioene gaf vorige week al forfait met een schouderblessure.

 

"Toch moeten we ook zonder Nina het nodige vertrouwen hebben", vertelde bondscoach Marjorie Heuls vandaag op een officieel persmoment. "In het verleden heeft het team al laten zien dat het ook dan mooie prestaties kan neerzetten."

 

"We hebben een jonge, maar gebalanceerde ploeg - die de voorbije maand een mooie evolutie heeft doorgemaakt. Iedereen zal een andere rol aangemeten krijgen."

Als we onze training kunnen kopiëren en plakken, zullen we goed scoren.

Marjorie Heuls

Zo zal Lisa Vaelen in afwezigheid van de ervaren Derwael de rol van teamkapitein op zich nemen. "Het is vreemd om Nina niet bij ons te hebben, maar we moeten vooruit", was Vaelen eerlijk. 

 

"We hebben de nodige aanpassingen moeten maken, maar die zijn succesvol verlopen", klonk het verder hoopvol. "Ik heb alle vertrouwen in dit team."

Ook vorig jaar moest de Belgische ploeg het op het EK zonder speerpunt Nina Derwael doen. De Belgische gymnastes werden toen vijfde. Vaelen en co proberen dit kunstje in Antalya opnieuw te klaren,  om zo een ticket voor het wereldkampioenschap - later dit jaar in Antwerpen - te scoren. 

 

De top 13 in de landencompetitie heeft recht op zo'n exemplaar. "Onze training vandaag was een soort generale repetitie voor het EK. Als we onze prestatie kunnen kopiëren en plakken, zullen we goed scoren. De meisjes hebben heel wat mooie dingen laten zien", klonk het alvast ambitieus bij Heuls.

 

"We hebben inderdaad een goede voorbereiding achter de rug", sprong Vaelen haar trainster bij. "We hebben nu nog een week de tijd om alles scherp te stellen en mikken dan zeker opnieuw op een top 5-plek en een plaats op het WK in eigen land."

Ook mannen focussen op teamcompetitie

De Belgische mannen reizen ook met zes gymnasten (en een reserve) af naar Antalya, Turkije. De selectie bestaat uit Maxime Gentges, Victor Martinez, Takumi Onoshima, Luka Van den Keybus en Noah Kuavita. 

 

"Daarmee verenigen we ervaring en jeugd", aldus trainer Gentges. "Noah, Victor en Luka hebben al de ervaring van het vorige EK (toen de Belgische ploeg twaalfde werd en Kuavita als zevende eindigde aan de rekstok, red.)". 

 

Ook bij de mannen ligt de focus op de landencompetitie, om zo in eigen land aan het WK deel te nemen. "Het team staat boven de individuele prestaties. Daarom werd ook geselecteerd op veelzijdigheid. We hebben voorrang gegeven aan gymnasten die op meerdere toestellen kunnen presteren."   

Beluister ook interviews met Van den Keybus en Kuavita:

Gerelateerd: