Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

"Indrukwekkende evolutie van Kopecky, maar nog niet in het rijtje van Vos en Van Vleuten"

 ma 3 april 2023 21:29
In De Tribune was er veel aandacht voor de zege van Kopecky in de Ronde van Vlaanderen.
In De Tribune was er veel aandacht voor de zege van Kopecky in de Ronde van Vlaanderen.

Geschiedenis schrijven deed Lotte Kopecky niet alleen door als Belgische twee keer de Ronde van Vlaanderen te winnen, maar ook door mee een kijkcijferrecord neer te zetten. "Over twee of drie jaar kan Kopecky een grootheid worden", oppert wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk in onze podcast De Tribune.

Eén echte versnelling bleek voldoende voor Lotte Kopecky in het slot van de Ronde van Vlaanderen. De Italiaanse Persico liet ze achter. En de bloemen gingen voor een tweede keer op rij naar Assenede. 

 

Haar ploegleidster Anna van der Breggen zette haar op basis van haar prestaties in de voorbije twee seizoenen ook meteen naast Annemiek van Vleuten en Marianne Vos, "maar dat zijn toch twee grootheden", merkt Ellen van Dijk op. 

 

"Lotte is ook een hele grote, maar ze bouwt haar palmares wel nog steeds op. Geef haar nog twee of drie jaar en dan kan het zeker."

Ze heeft echt nog een grote stap vooruitgezet dit jaar. Niemand kan antwoorden als ze de Kwaremont of Paterberg opstormt.

Ellen van Dijk over Lotte Kopecky

Wat niet wil zeggen dat Van Dijk niet onder de indruk was van de nieuwste tentoonstelling van Kopecky in de Ronde. "Want zelfs nadat ze op de Koppenberg mee moest afstappen, kwam ze toch bijna moeiteloos in het groepje voorin met Persico en Reusser."

 

"Dat lukt haar omdat ze altijd voorin zit, op elke klim, en omdat ze op elk terrein uit de voeten kan. Ze heeft echt nog een grote stap vooruitgezet dit jaar. Niemand kan antwoorden als ze de Kwaremont of Paterberg opstormt."

"In grote rondes is ze een geval-Van Aert"

Als geen enkel terrein geheimen heeft voor Kopecky, mag ze dan ook een omgekeerde Pogacar uithalen, en als Ronde-winnares mikken op Tourwinst? 

 

"Dat is wel nog wat anders. In het hooggebergte zie ik haar op de lange beklimmingen niet excelleren, ook al kan ze zoals Wout van Aert die korte klimmetjes wel aan. Dit jaar heeft de Tour de France Femmes ook de Tourmalet op het menu staan. Daar moet ze het nog afleggen tegen de pure klimsters."

Ik wil niks jynxen, maar ze zou zomaar eens een Tom Boonen-triple kunnen neerzetten.

Renaat Schotte

Of Kopecky in de toekomst met klassementsambities speelt, daar hebben we momenteel het raden naar. Wat weten we wel: ook in Roubaix wil ze winnen.

 

Wielercommentator Renaat Schotte treedt dat bij in De Tribune: "Ik kreeg bij haar interview na de winst in de Ronde een déjà vu-gevoel. In 2005 stelde ik Tom Boonen de vraag: "En nu Roubaix?" Die vraag gaat ook haar richting uit, en daarna kunnen de pijlen op Glasgow."

 

"Ik wil niks jynxen, maar ze zou zomaar eens een Tom Boonen-triple kunnen neerzetten."