Ga naar de inhoud

Cian Uijtdebroeks: "Niet verwacht dat ploeg Evenepoel het systeem Ineos kon kopiëren"

 ma 27 maart 2023 21:29
Cian Uijtdebroeks is deze week de centrale gast in De Tribune.

Cian Uijtdebroeks (20) blonk in de Ronde van Catalonië uit met een negende plaats in het eindklassement. Vanop de eerste rij raakte hij onder de indruk van het werk van Remco Evenepoel en zijn ploeg. "Als hun ploeg naar voren schoof, wist je hoe laat het was."

Voor de titel van beste renner in koers tijdens de afgelopen Ronde van Catalonië vochten Remco Evenepoel en Primoz Roglic bijna alle dagen nagelbijtende duels uit.


Over de vraag wie de sterkste ploeg was, bestond minder discussie. Soudal-Quick Step domineerde en controleerde. Dat voelde Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) aan den lijve. 

 

Hij was zo onder de indruk dat hij hun collectieve prestatie koos als zijn moment van de week in De Tribune.


"Als je de ploeg van Remco naar voor zag schuiven, dan wist je hoe laat het was", lacht hij in De Tribune. 

In de laatste etappe in Barcelona offerde elke ronde iemand van de ploeg zich vol op tijdens het explosieve klimmetje.

Cian Uijtdebroeks over de ploeg van Remco Evenepoel

"Het was spectaculair en ik had niet verwacht dat ze het systeem van Ineos zouden nabootsen en daar ook in zouden slagen."

 

"De eerste keer dat me dat echt opviel, was in de derde rit naar La Molina. Bergop deden ze een redelijk zware lead-out om de aanval van Remco Evenepoel in te leiden."

 

"Nog spectaculairder vond ik het in de laatste etappe in Barcelona. Elke ronde offerde iemand van hun ploeg zich vol op tijdens het explosieve klimmetje. Van Wilder als laatste, tot Remco aanviel. Het was echt afzien." 

 

"De hele ploeg (Soudal-Quick Step) is in opbouw naar de Giro en maakte indruk."

Ploeg én kopman moeten toch lessen trekken uit Catalonië

In de Vlaamse voorjaarsklassiekers draait het momenteel vierkant voor de ploeg van Patrick Lefevere, maar het team dat rond Evenepoel gebouwd wordt, doet het wel uitstekend.


Dat zag ook José De Cauwer. Toch waarschuwt hij de ploeg en nog meer hun kopman, na wat hij zag in de Ronde van Catalonië.

 

"In een grote ronde komt er altijd een dag dat je als ploeg in de problemen komt. Drie weken alles controleren, dat kan geen enkele ploeg. Daar moet je als ploeg respect voor hebben en je mag jezelf zeker niet voorbij rijden."

 

"De Vuelta heeft Remco Evenepoel gewonnen op een andere manier. De Giro wordt opnieuw een soort examen voor de ploeg."

Evenepoel had altijd het eindklassement moeten winnen.

José De Cauwer

De belangrijkste lessen moet Evenepoel zelf trekken, volgens José De Cauwer. "Hij had altijd het eindklassement moeten winnen."

 

"Mits een beetje meer focus op de slotfase en iets minder gretigheid onderweg was dat een feit. In de finale heeft Remco het een paar keer verloren en daardoor verliest hij ook nog de eindzege."

 

"Dat is ervaring. Roglic zat te kijken en te wachten om dan helemaal op het einde de bonusseconden te grijpen." 

 

"Laat het vooral een les zijn voor de Giro."

Uitdebroeks: "Evenepoel kan Giro winnen, maar hij mag geen overbodige energie verspillen"

Uijtdebroeks zag de strijd tussen de twee tenoren vanaf de eerste rij en genoot volop. Hij gaf in de week mee dat het wel leek alsof hij in de Tour zat. "Ik vond het geweldig om mee te maken. Je zit dan net in dat groepje daarachter en je ziet die twee vertrekken."

"Het was zoals ik vorig jaar Pogacar en Vingegaard zag aanvallen in de Tour. Wij leken wel tv te kijken. Ik zat precies in mijn zetel. Ik heb zoiets eigenlijk nog nooit gezien, zoals ik Evenepoel en Roglic zag vertrekken."

Uijtdebroeks gelooft dat de wereldkampioen Roglic kan kloppen in de Giro: "Jawel, zeker met veel tijdritten."

"Al is het 3 weken en moet je echt wel kalm blijven. Je mag ook geen overbodige energie verspillen. Als Evenepoel 3 weken gaat rijden zoals hij nu in Catalonië reed, met elke rit op 20, 30 km van de streep aan te vallen, dan zal het misschien wel zwaar worden."

Evenepoel kan Roglic kloppen in de Giro, maar dan moet hij kalm blijven en niet zoals in Catalonië elke dag op 20, 30 km van de streep aanvallen.

Cian Uijtdebroeks