Ga naar de inhoud

Cian Uijtdebroeks na 9e plaats in eindklassement Catalonië: "Voelt bijna aan als een overwinning"

 ma 27 maart 2023 06:48
Cian Uijtdebroeks klom met de besten mee in Catalonië.
Cian Uijtdebroeks klom met de besten mee in Catalonië.

In de schaduw van Remco Evenepoel reed ook een andere Belg zich in de kijker tijdens de Ronde van Catalonië. Cian Uijtdebroeks (20) eindigde in zijn eerste rittenkoers in de World Tour meteen in de top 10. Hij is de jongste Belg die daarin slaagt in zeker 60 jaar.

De toekomst van het Belgische wielrennen oogt alsmaar mooier. 

 

Vorig jaar bewees Cian Uijtdebroeks al dat er nog meer klimgeweld op komst is door de Ronde van de Toekomst te winnen.

 

Sinds dit seizoen stuurt zijn ploeg Bora-Hansgrohe hem ook naar rittenkoersen op het hoogste niveau. Stap voor stap gaat het wellicht richting de Vuelta in augustus.

 

Zijn eerste World Tour-rittenkoers was alvast een stap in de goede richting voor de Belofte van het Jaar. 

 

Uijtdebroeks eindigde in de 3 bergritten van de Ronde van Catalonië in de top 10. Met een 9e plaats in de eindafrekening tot gevolg.

 

Daarmee werd hij de jongste Belg in ruim 60 jaar die het lukt om top 10 te rijden in een World Tour-rittenkoers.

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Deze top 10-plaats voelt bijna aan als een overwinning"

Op dag 3, daags na de eerste bergrit, verscheen de 20-jarige Belg voor de camera zoals we hem kennen: met de glimlach.

 

"Ik was erg blij met het gevoel, want ik wist niet wat ik moest verwachten van mijn eerste rittenkoers in de World Tour."


Van zijn ploeg Bora-Hansgrohe uit, waar ze vooral willen dat Uijtdebroeks geen stappen overslaat, voelt hij geen belastende druk. 

 

"Deze top 10-plaats in het eindklassement voelt bijna aan als een overwinning", zo reageerde Uijtdebroeks zondag na de slotrit via de ploegkanalen.

 

"Mijn doel was om top 10 te rijden deze week". Doel behaald dus voor Uijtdebroeks, die ook nog een dankwoordje over had voor zijn ploegmaat Jai Hindley, "van wie hij veel kon leren de voorbije week". 

Nog meer jong Belgisch klimgeweld in Catalonië:

De top van het jongerenklassement in de Ronde van Catalonië kleurde opvallend zwart-geel-rood. Naast Remco Evenepoel op 1 en Cian Uijtdebroeks op 2 maakten nog meer jonge landgenoten indruk. 

 

Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) eindigde als 4e in dat klassement, op 6'21" van Evenepoel. Ook Ilan Van Wilder, de meesterknecht van Evenepoel, imponeerde bergop. Van Wilder werd nog 6e in het jongerenklassement.

Gerelateerd: