Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx prijkt op 5e stek na korte kür op WK, Nina Pinzarrone is 14e

 wo 22 maart 2023 12:54
Er doen 3 Belgische vrouwen mee aan de korte kür.
Loena Hendrickx.

Op het WK kunstschaatsen in Saitama (Jap) is Loena Hendrickx 5e na de korte kür. Nina Pinzarrone deed het ook prima met een 14e plaats, Jade Hovine werd 26e. Topfavoriete Kaori Sakamoto stak er met kop en schouders bovenuit.

Met Loena Hendrickx, Nina Pinzarrone en Jade Hovine namen voor het eerst 3 Belgische kunstschaatssters deel aan het WK. De 18-jarige Hovine mocht als eerste Belgische het ijs op. Haar totaalscore van 54,10 punten bleek net onvoldoende om vrijdag de vrije kür te mogen rijden. Die is voor de top 24.

De 16-jarige Pinzarrone, in januari nog goed voor een verrassende 5e plaats op het EK, mag overmorgen wel aantreden in de vrije kür. Met 62,04 punten deed Pinzarrone in de korte kür beter dan op het Europees kampioenschap 2 maanden geleden, waarmee ze op de 14e plaats prijkt.

 

Loena Hendrickx kwam vandaag als allerlaatste van de 35 deelnemers op het ijs. De vicewereldkampioene van 2022 reed een prima korte kür, maar kwam even ten val in de combinatie van een drievoudige Lutz en een drievoudige Toeloop en dat kostte haar punten in de eindafrekening. "Maar ik heb er echt van genoten", fluisterde ze bij het verlaten van het ijs.

 

Met 71,94 punten na de korte kür is Hendrickx voorlopig 5e in de stand. De leiding is in handen van titelverdedigster en publiekslievelinge Kaori Sakamoto, die flirtte met de kaap van de 80 punten, maar strandde op 79,24.

"Mental coach helpt me goed"

"Mijn fout was wat ongelukkig", gaf Hendrickx mee. "Al het andere ging heel goed en ik kan tevreden zijn met de score."

Hendrickx zei in de catacomben van de Saitama Super Arena trots te zijn op zichzelf. Ze schakelde een mental coach in om te kunnen omgaan met de druk om overal als favoriete starten. Dat speelde haar parten op het EK, waar ze als topfavoriete 2 keer verre van haar beste kür toonde, waardoor ze vrede moest nemen met zilver.

Sinds kort laat de 23-jarige kunstschaatsster zich bijstaan door sportpsychologe en ex-atlete Eline Berings. "Zij helpt me echt", benadrukte ze. "Ik heb er weer plezier in."

Sakamoto lijkt iet of wat een klasse apart op het WK, ze heeft al bijna 6 punten voor op de tweede, maar tussen de Zuid-Koreaanse Haein Lee en Hendrickx zit amper een gat van 1,68 punten. Een podiumplaats ligt dus binnen de mogelijkheden.

stand na korte kür
1. Kaori Sakamoto (Jap) 79,24 ptn
2. Haein Lee (ZKo) 73,63
3. Mai Mihara (Jap) 73,46
4. Isabeau Levito (VS) 73,03
5. Loena Hendrickx 71,94
14. Nina Pinzarrone 62,04
26. Jade Hovine 54,10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.