Ga naar de inhoud

Ronnie O'Sullivan ziet het snooker afglijden: "We staan er slechter voor dan ooit"

 di 21 maart 2023 21:33
O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan neemt zoals gewoonlijk geen blad voor de mond.

De internationale snookerkalender is voller dan ooit, met toernooien over de hele wereld. Toch is topspeler Ronnie O'Sullivan somber gestemd als het over de toekomst van zijn geliefde sport gaat. In een explosief interview noemt de zevenvoudige wereldkampioen man en paard. Bij de World Snooker Tour zijn ze alvast "not amused".

Ronnie O'Sullivan is er niet de man naar om van zijn hart een moordkuil te maken. En als hij dan zijn mond opentrekt, vuurt hij niet zelden kogels af.

 

"Je hoeft geen Einstein te zijn om te zien dat de snookersport er slechter dan ooit voorstaat", vertelde hij aan The Sportsman.

O'Sullivan vindt dat te weinig spelers goed kunnen leven van de sport, omdat het huidige management van de World Snooker Tour er niet in slaagt de populariteit van het snooker om te zetten in hogere prijzenpotten.

"Je hebt nu zo'n 10 miljoen pond (iets meer dan 11 miljoen euro) voor 25 toernooien per jaar. Maar je hebt wel 128 spelers op de Tour. Dat kan nooit goed gaan. We hebben minstens het drievoudige nodig om deze sport leefbaar te houden."

Het snooker lijkt wel een cafésport. Het is goedkoop geworden.

Ronnie O'Sullivan

De zevenvoudige wereldkampioen richt zijn pijlen vooral op de mensen van de World Snooker Tour. "Ze hebben er totaal geen verstand van. Dat zijn echt niet de grootste lichten. Je hebt andere mensen nodig met een moderne visie. Want zo geraken we niet uit deze negatieve spiraal."

 

Ook de pogingen om een jonger en hipper publiek aan te trekken, kunnen O'Sullivan maar matig bekoren. "Het lijkt wel een cafésport. Kijk naar toernooien als de Shoot Out (waar je tegen de tijd speelt én naar 1 gewonnen frame) of sommige locaties waar we moeten spelen: de charme van de sport is weg. Het is goedkoop geworden."

World Snooker Tour: "Ronnie kwam niet naar de vergadering"

De World Snooker Tour heeft inmiddels al gereageerd op het spraakmakende interview met Ronnie O'Sullivan. "We hadden vorige week een constructieve vergadering over onze toekomstvisie met de spelers. Helaas koos Ronnie ervoor om te passen", melden ze fijntjes.

 

Toch geven ze hun sterspeler niet helemaal ongelijk. "Maar de WST werkt nu al hard aan de problemen die Ronnie opsomt. Bovendien gaat de ticketverkoop beter dan ooit tevoren en is het prijzengeld sinds corona de hoogte ingegaan."