Ga naar de inhoud

Hanne en Stijn Desmet na heisa met Nederland: "Meerdere landen zeggen dat we welkom zijn"

 di 21 maart 2023 10:45
Hanne en Stijn Desmet moeten beslissen waar hun toekomst ligt.

De komende weken worden cruciaal voor Hanne en Stijn Desmet. Ligt de toekomst van de boegbeelden van het Belgische shorttrack nog in Nederland? "De kans zit er zeker in dat we iets anders moeten zoeken", zegt Hanne Desmet.

"De kans zit erin dat we iets anders moeten zoeken"

De toekomst voor Hanne en Stijn Desmet oogt plots onzeker na de beslissing van Nederland om net voor het afgelopen WK shorttrack te laten weten dat broer en zus tijdens het WK niet kon rekenen op hun Nederlandse coaches.

 

De bruggen zijn nog niet helemaal opgeblazen. "Met het team zelf is het vertrouwen en de wil om samen te werken nog aanwezig", benadrukt Stijn Desmet. "Als de bazen beslissen dat we welkom zijn, dan komt het wel goed."

 

Hanne Desmet beseft dat het ook anders kan lopen. "Normaal gezien weten we komende week of we nog voort kunnen trainen in Nederland. Als dat niet zo is, en die kans zit er zeker wel in, dan moeten we iets anders zoeken."

Wij zijn goeie trainingspartners, dat weet iedereen. Er zijn al meerdere landen die gezegd hebben dat we welkom zijn.

Hanne Desmet

Is er een plan B? "Shorttrack is een heel internationale sport", zegt Hanne. "Er zijn veel teams die buitenlanders hebben. Wij zijn ook goeie trainingspartners, dat weet iedereen. Er zijn al meerdere landen die gezegd hebben dat we welkom zijn."

 

Een ander land zou ook een grote verandering betekenen. "We zullen ons leven moeten omgooien. We wonen al 5 jaar in Nederland en dat is niet ver. Het zal dan veel verder zijn."

 

Veel verder? Dan is de link met de Verenigde Staten, waar de vriend van Hanne, langebaanschaatser Joey Mantia, woont niet ver. "Ik heb al regelmatig meegetraind in Salt Lake City als ik daar ben. Daar zijn ook goeie schaatsers en train ik graag."

"Sowieso moeilijk om hetzelfde niveau te vinden"

De samenwerking met Nederland leek een 'match made in heaven'. "De coaches die het oorspronkelijk geregeld hadden (Pieter Gysel en Jeroen Otter, die nu weg zijn) hadden zeker het doel dat we samen naar de top zouden gaan", zegt Stijn.

 

"Net iets hogerop in de federatie bekijken ze het misschien anders. Als wij ook medailles beginnen te pakken, is dat niet goed voor hun medailleaantal."

 

"Het zal sowieso moeilijk zijn om ergens op hetzelfde niveau terecht te komen. Als we weg moeten, dan zal het sowieso aanpassen worden en zal het een lastig jaar worden. Maar hopelijk vinden we snel onze draai en zitten we dan goed voor de komende jaren."

 

Want over enkele jaren, in 2026, komen de Winterspelen in Milaan en Cortina d'Ampezzo eraan en daar wil de familie Desmet schitteren. "Qua timing is het eigenlijk nog best goed. Als er verandering komt, dan zou dit een goed moment zijn. Dan kunnen we nog 2 jaar goed oefenen."

Gerelateerd: