Ga naar de inhoud

Ploegmaats én elkaars grootste concurrenten: wrevel tussen Verstappen en Perez was al zichtbaar in Jeddah

 ma 20 maart 2023 12:07

Was Sergio Perez in 2021 nog een "legend", dan is hij nu vooral een "pain in the ass" voor Max Verstappen. Na twee races is al duidelijk dat de titelstrijd in de Formule 1 tussen de twee Red Bulls zal gaan, al zal tweevoudig wereldkampioen Verstappen er alles aan doen om als enige kandidaat over te blijven.

Vibraties in de aandrijfas, vreemde geluiden bij hoge snelheden, een ongewoon gevoel bij het remmen... In het slot van de race in Jeddah meldden Max Verstappen en Sergio Perez elk om beurt problemen aan de pitmuur.

 

Met de mechanische pech van Verstappen in de kwalificaties in het achterhoofd - in Q2 gaf zijn aandrijfas de geest - deden beide Red Bulls er goed aan om minder te eisen van hun bolide, zeker omdat er van de concurrenten geen dreiging kwam.

 

"We pushen zonder reden", gaf Perez aan "We hebben dit niet nodig." Toch weigerde Verstappen om zijn gaspedaal wat liever te behandelen. De Nederlander deed er alles aan om na een inhaalrace van plek 15 naar plek 2 toch nog de kloof met zijn ploegmaat te dichten.

 

Perez weigerde dan ook om zelf te vertragen. Hij kreeg van zijn race-ingenieur wel de boodschap dat het met rondetijden van 1'33" ook zou goedkomen, maar zo gemakkelijk liet de Mexicaan zich niet om de tuin leiden. "1'33"? Max rijdt toch 1'32"?", foeterde Perez, waarna hij de boodschap kreeg dat hij zijn eigen tempo mocht bepalen.

Verstappen: "Ik ben niet gelukkig"

Verstappen moest zich erbij neerleggen dat de overwinning voor Perez was, maar de snelste ronde zou hij niet zomaar aan de Mexicaan laten. 

 

Toen hij in het slot polste wat de richttijd was, kreeg hij te horen dat dat "niet zo belangrijk" was. "Voor mij wel", was het duidelijke antwoord van de Nederlander, die in de slotronde alsnog de snelste tijd klokte.

 

Perez viel uit de lucht toen hij in de "cooldownroom" vernam dat Verstappen toch nog de snelste ronde had gereden. "Kreeg je niet de instructie om je aan het tempo te houden?", polste Perez bij zijn ploegmaat. Niet dus.

 

Met het puntje voor de snelste ronde blijft Verstappen op nummer 1 in de WK-stand. En daar is het de tweevoudige wereldkampioen vooral om te doen: benadrukken dat hij de nummer 1 is. In een seizoen waarin het een tweestrijd tussen de Red Bulls lijkt te worden, wil Verstappen zo snel mogelijk afrekenen met Perez.

 

Verstappen maakte dan ook heel erg duidelijk dat hij met niet minder tevreden is dan de eerste plek, zelfs na een tweede 1-2 op een rij voor Red Bull. "Iedereen is gelukkig, maar ik ben persoonlijk niet gelukkig", stelde hij. "Ik ben hier niet om tweede te worden."

Etterende wonde

Het toont nog maar eens hoe de relatie tussen Verstappen en Perez bekoeld is sinds vorig seizoen. In Brazilië kreeg Perez geen vrije doorgang van zijn ploegmaat, ook al kostte hem dat de tweede plek in de WK-eindstand. Die wonde ettert nu nog verder.

 

Perez, die in de laatste race van 2021 zijn stinkende best deed om Hamilton af te houden en Verstappen zijn eerste wereldtitel te bezorgen, was verbolgen. "Nu heb ik zijn echte gezicht gezien", zei hij.

 

Nu de maskers zijn afgevallen, is het duidelijk dat Verstappen de kopman van de ploeg is, ook al beweert Christian Horner dat "ze gewoon tegen elkaar mogen racen, zolang ze het netjes houden". 

 

Perez is evenwel niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen. Nu de rivalen in de schaduw staan, kan de Mexicaan zich volledig richten op zijn ploegmaat. Over 2 weken in Melbourne zal duidelijk worden of hij die strijd met zijn ploegmaat aankan.

Gerelateerd:

WK Formule 1 2023 klassement

Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
575
2
Sergio Perez
Red Bull Racing
285
3
Lewis Hamilton
Mercedes
234
4
Fernando Alonso
Aston Martin
206
5
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
206
6
Lando Norris
McLaren
205
7
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
200
8
George Russell
Mercedes
175
9
Oscar Piastri
McLaren
97
10
Lance Stroll
Aston Martin
74
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
860
2
Mercedes
409
3
Scuderia Ferrari
406
4
McLaren
302
5
Aston Martin
280
6
Alpine
120
7
Williams Racing
28
8
AlphaTauri
25
9
Alfa Romeo
16
10
Haas F1 Team
12
WK Formule 1 2023
DatumGrote PrijsWinnaarKlassement
05/03
Grote Prijs van Bahrein
Max Verstappen
Max Verstappen
19/03
Grote Prijs van Saudi-Arabië
Sergio Perez
Max Verstappen
april 2023
02/04
Grote Prijs van Australië
Max Verstappen
Max Verstappen
30/04
Grote Prijs van Azerbeidzjan
Sergio Perez
Max Verstappen
mei 2023
07/05
Grote Prijs van Miami
Max Verstappen
Max Verstappen
28/05
Grote Prijs van Monaco
Max Verstappen
Max Verstappen
juni 2023
04/06
Grote Prijs van Spanje
Max Verstappen
Max Verstappen
18/06
Grote Prijs van Canada
Max Verstappen
Max Verstappen
juli 2023
02/07
Grote Prijs van Oostenrijk
Max Verstappen
Max Verstappen
09/07
Grote Prijs van Groot-Brittannië
Max Verstappen
Max Verstappen
23/07
Grote Prijs van Hongarije
Max Verstappen
Max Verstappen
30/07
Grote Prijs van België
Max Verstappen
Max Verstappen
augustus 2023
27/08
Grote Prijs van Nederland
Max Verstappen
Max Verstappen
september 2023
03/09
Grote Prijs van Italië
Max Verstappen
Max Verstappen
17/09
Grote Prijs van Singapore
Carlos Sainz
Max Verstappen
24/09
Grote Prijs van Japan
Max Verstappen
Max Verstappen
oktober 2023
08/10
Grote Prijs van Qatar
Max Verstappen
Max Verstappen
22/10
Grote Prijs van de Verenigde Staten
Max Verstappen
Max Verstappen
29/10
Grote Prijs van Mexico
Max Verstappen
Max Verstappen
november 2023
05/11
Grote Prijs van Brazilië
Max Verstappen
Max Verstappen
19/11
Grote Prijs van Las Vegas
Max Verstappen
Max Verstappen
26/11
Grote Prijs van Abu Dhabi
Max Verstappen
Max Verstappen