Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 18  /  18 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor Milaan-Sanremo: 2 topfavorieten en een vergane glorie als dark horse

 za 18 maart 2023 08:00
Ontdek de sterren van de Sporza-wielerjury.
Ontdek de sterren van de Sporza-wielerjury.

Milaan-Sanremo krijgt al decennialang het etiket van loterij opgeplakt, maar de favorietenlijstjes zijn wel voorspelbaar. Ontdek hieronder wie onze wielerexperts tippen voor het eerste monument van het jaar.

***

Net als vorig jaar blinken Tadej Pogacar en Wout van Aert met 3 sterren achter hun naam. En je weet hoe dat toen afliep. De Sloveen vuurde 4 keer een pijl af op de Poggio en moest uiteindelijk vrede nemen met plek 5. Van Aert eindigde 8e.

 

In zijn jacht op de 5 monumenten heeft Pogacar - die al Luik en Lombardije won - nog meer dan vorig jaar een topprioriteit gemaakt van La Primavera. 

 

Van Aert ligt minder wakker van Milaan-Sanremo, die hij 3 jaar geleden al een plekje in zijn trofeeënkast gaf.

**

Bij de 2 sterren-mannen zien we een interessant koppel van Alpecin-Deceuninck: Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen.

 

Wat als beide ploegmakkers broederlijk de Poggio overleven in de elitegroep? Zal Van der Poel dan de rode loper uitrollen voor de Champs-Elysées-triomfator?

 

Ook Mads Pedersen wordt traditiegetrouw hoog ingeschat voor La Primavera, een koers die op zijn sterke lijf geschreven is. Alleen worstelde hij vorige week met een verkoudheid in Parijs-Nice. Heeft dat een impact gehad op zijn lenteconditie?

*

Weinig koersexperts verwachten dat Matej Mohoric zijn acrobatentoer van vorig jaar dunnetjes overdoet.

 

De titelverdediger moet het net als de winnaar van 4 jaar geleden, Julian Alaphilippe, stellen met 1 ster.

 

De jury kan ook niet om monumenten-debutant Arnaud De Lie heen. De grote vraag: hoe verteert het jonge goudklompje een koers van bijna 300 kilometer?

 

Ook Biniam Girmay krijgt niet te veel winstkansen toegedicht. Al lijkt het profiel van La Primavera gesneden koek voor de Eritreeër van Intermarche-Circus-Wanty.

 

De laatste man met 1 ster is Van Aerts luxeploegmakker Christophe Laporte. Verovert de Fransman straks die verdiende monumentale zege in de klassiekers?

Bonus: dark horses

Als uitsmijter kiezen onze koersexperts elk nog een dark horse: een renner die het peloton en het grote publiek wel eens zou kunnen verrassen.

 

Opvallende naam daar is vergane glorie Peter Sagan, jarenlang steevast een van de topfavorieten. Als de Slovaak voor het eerst La Primavera wint, hangt hij zijn tweewieler meteen aan de haak.

 

Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) is de enige Belg die als potentiële verrassing getipt wordt.

 

Andere namen die het schopten tot het lijstje dark horses: de Italianen Lorenzo Rota en Jonathan Milan, sprinter Fernando Gaviria, de Amerikaan Neilson Powless en Deense spektakelrenner Magnus Cort.

Gerelateerd: