Ga naar de inhoud

Zulte Waregem hoopt op schokeffect: coach Mbaye Leye moet opkrassen

 wo 15 maart 2023 10:28
Zulte Waregem staat voorlaatste, er zijn nog 5 speeldagen.
Mbaye Leye.

Het degradatiespook waart rond in het Regenboogstadion en dus heeft Zulte Waregem voor een laatste redmiddel gekozen: trainer Mbaye Leye heeft vanochtend zijn C4 gekregen. Essevee-iconen Frederik D’Hollander en Davy De fauw nemen voorlopig over.

Met nog 5 speeldagen op het programma verkeert Zulte Waregem in acuut degradatiegevaar. Essevee kampeert op de 17e plaats, de kloof met de veilige 15e stek bedraagt 4 punten.

 

Mathematisch kan het zich dus nog altijd redden, maar de tijd begint wel te dringen voor Zulte Waregem. En omdat het voetballend maar niet wil lukken - afgelopen weekend verloor Essevee nog met 2-6 van AA Gent - hoopt de club nu op een schokeffect met het ontslag van Mbaye Leye.

 

De 40-jarige Senegalees, een voormalige publiekslieveling van Essevee als speler, was sinds dit seizoen coach van Zulte Waregem. Onder zijn bewind kon de club maar 5 keer winnen in 23 wedstrijden.

Essevee-iconen D'Hollander en De fauw bereiden Standard voor

Tot vandaag was Zulte Waregem een van de weinige clubs in de problemen in de JPL die niet van coach hadden gewisseld. "De voorbije maanden zette het bestuur van Essevee alle zeilen bij om de club in de Jupiler Pro League te houden", luidt het in een persbericht.

"Met de trainerswissel hoopt Zulte Waregem alsnog het tij te keren. Met nog 5 speeldagen is een verlengd verblijf in 1A nog altijd mogelijk."

"Standvastigheid en vastberadenheid zitten in het DNA van SV Zulte Waregem. Dat Leye dan toch wordt vervangen, heeft alles te maken met het feit dat de club elke kans op een verlengd verblijf in 1A wil grijpen."

In de winter kreeg de ploeg een kwaliteitsinjectie met de komst van Ruud Vormer, Karol Fila en Christian Brüls. Het ging toen ook even beter, maar de sleutelbeenbreuk van Vormer stopte het momentum.

"Het bestuur ondernam verschillende initiatieven die de groep tegelijk vertrouwen moesten geven én scherp krijgen. De spelers en de club stonden tot het laatste moment achter hun trainer die zich de voorbije maanden opnieuw liet zien als een echte clubman."

Dat Leye dan toch wordt vervangen, heeft alles te maken met het feit dat de club elke kans op een verlengd verblijf in 1A wil grijpen.

Perscommuniqué Zulte Waregem

Maar hij mag de missie niet voleindigen. "Essevee bedankt Mbaye Leye en assistent Patrick Asselman voor hun enorme inzet die ze dag en nacht toonden. Maar de verwachte resultaten kwamen er niet."

De club stelde 2 kenners van het huis aan om over te nemen. "Frederik D’Hollander krijgt nu in eerste instantie de taak om de wedstrijd van zaterdag tegen Standard voor te bereiden."

"Essevee-icoon D’Hollander kent het Belgische voetbal door en door, hij is vertrouwd met de spelerskern van Essevee en heeft met Davy De fauw een tweede Essevee-icoon aan zijn zij die al ervaring heeft op het hoogste niveau."

De club blijft erin geloven. "Met D'Hollander en De fauw en de recuperatie van enkele sterkhouders blijft Essevee geloven dat het ook volgend seizoen nog in 1A zal aantreden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: