Ga naar de inhoud

Hanne Desmet voor WK shorttrack: "Als ik geen podium haal, is het een mislukking"

 do 9 maart 2023 15:00
Hanne Desmet
Hanne Desmet

De Belgische shorttrackers zijn afgezakt naar Seoul, waar dit weekend het WK plaatsvindt. Broer en zus Stijn en Hanne Desmet zijn uiteraard de speerpunten van de Belgische delegatie. Zij komen met veel ambitie aan de start in Zuid-Korea. "Het shorttrackhart van de wereld", weet Stijn Desmet.

Op het recente EK was er voor Hanne Desmet goud weggelegd op de 1.000 meter, op de 1.500 meter werd het zilver. In Seoul rijdt Desmet individueel alle afstanden: 500m, 1.000m en 1.500m.

 

"Ik start met hoge verwachtingen. Hoe vaker je op het podium staat, des te meer je vertrouwen krijgt in je kunnen", vertelt Hanne Desmet. "Als ik hier geen podiumplaats haal, zal ik het WK voor mezelf een mislukking vinden."

 

"Bij de vrouwen lijkt mij iets minder concurrentie te zijn dan bij de mannen. Het is dus zeker realistisch om opnieuw ereplaatsen te oogsten, maar het blijft natuurlijk shorttrack. Het kan snel verkeerd gaan en voorbij zijn."

 

Bovendien weet iedereen ondertussen wel dat broer en zus Desmet te duchten concurrenten zijn. "Ik denk dat onze status de voorbije tijd wel gewijzigd is. De concurrentie zal ons nu meer in het oog houden", zegt Hanne.

 

"Ik heb de indruk dat onze prestaties ook meer gevolgd worden in België. Als we het goed doen, heeft iedereen het nu gezien. Dat geeft misschien een beetje meer stress, maar in feite verandert het niet echt de manier waarop ik schaats."

Hanne Desmet
Hanne Desmet

Stijn Desmet: "Eerdere medailles geven boost aan vertrouwen"

Ook broer Stijn Desmet rijdt de 3 afstanden. Hij kijkt uit naar het WK in Zuid-Korea, waar shorttrack immens populair is.

 

"We zijn goed uitgerust na de vlucht en hebben ons intussen aangepast aan het uurverschil. We bevinden ons als het ware in het shorttrackhart van de wereld. Dat wordt dus heel plezant met de fans. Ik heb gehoord dat de tickets de deur uit vlogen", klinkt het.

 

"Ik verwacht moeilijke races, met sterke bezettingen, maar hoop elke wedstrijd die ik schaats kans te maken op een mooi resultaat. Al blijft dat natuurlijk altijd afwachten."

Op alle afstanden in actie komen is pittig, maar stelt me ook gerust. Dan heb ik meerdere kansen om toe te slaan.

Stijn Desmet

Op het EK in januari in het Poolse Gdansk imponeerde hij nog met goud op de 1.000 meter en zilver op de 1.500 meter en de gemengde aflossing. Op het WK 2022 in het Canadese Montreal veroverde hij brons op de 500 en 1.500 meter.

 

"Die eerdere medailles gaven een boost aan mijn vertrouwen. Ik probeer er ditmaal opnieuw voor te gaan. Het was tot dusver een heel mooi seizoen en hier opnieuw scoren zou geweldig zijn."


"Op alle afstanden in actie komen is pittig, maar stelt me ook gerust. Dan heb ik meerdere kansen om toe te slaan. Elk onderdeel heeft bovendien zijn charmes. Ik geloof dat ik telkens een rol kan spelen."

Ook medailekansen in de mixed relay

Naast de individuele nummers hopen Hanne en Stijn Desmet ook toe te slaan op de aflossingswedstrijden. Zeker in de mixed relay dromen ze van een medaille.

 

"Bij de mannenestafette verwacht ik heel pittige voorrondes met veel sterke landen", zegt Stijn Desmet. "Maar ik denk dat ook wij er klaar voor zijn met een sterk team. Een halve finale zou heel mooi zijn en als we daarin zitten is alles mogelijk. In de mixed relay hoop ik dat we zeker de finale halen en daarin scoren."

 

"Ik vind de mixed relay heel leuk om te schaatsen", pikt Hanne Desmet in. "Het is een nummer dat we samen afwerken. Ik hoop daarin zeker iets te halen."

Hanne en Stijn Desmet
Hanne en Stijn Desmet