The jet uit Wisconsin: "Andere schaatsers willen het kind van 18 al kopiëren"

 ma 6 maart 2023 21:31
Onthoud de naam: Jordan Stolz

Onder de radar van het EK atletiek, het wielrennen en de prestaties van Bart Swings, deed een 18-jarig "kind" monden openvallen op het WK schaatsen in Heerenveen. "Het wordt misschien wennen de volgende jaren voor de Nederlanders", voorspelt Knack-journalist Jonas Creteur in De Tribune deze week.

In Nederland konden toeschouwers, analisten en concurrenten afgelopen weekend hun ogen niet geloven. Een schaatser of schaatsster die glansprestaties op de 500m en 1.000m combineren, is een kunstje dat wel eens wordt opgevoerd.

 

Wat Jordan Stolz liet zien was uniek. De Amerikaan is de eerste schaatser in de geschiedenis die de wereldtitel pakt op de 500m, de 1.000m en de 1.500m.

 

Vooral dat Stolz in een vol Thialf olympisch kampioen Kjeld Nuis klopte op de 1.500m zorgde voor ongeloof. "Deze man boezemt angst in", zei Nuis zelf achteraf.

Deze man boezemt angst in.

Olympisch kampioen Kjeld Nuis

Want Jordan Stolz is amper 18 jaar. "Een kind", zoals sommige Nederlandse commentatoren hem noemden. 

 

"Het wordt misschien wennen de volgende jaren voor de Nederlanders", vertelde Jonas Creteur in De Tribune. "Kjeld Nuis is 33 jaar en Thomas Krol (olympisch kampioen op de 1.000m) is 30 jaar."

 

"Hij is de toekomst van het snelschaatsen bij de mannen. Bij de vrouwen heeft Oranje nog altijd de hegemonie, maar voor de sport is het misschien wel goed dat de Amerikaanse markt aangeboord wordt." 

Beest op het ijs, je buurjongen er naast

Een opvallende verschijning is Jordan Stolz zeker niet. Hij ziet er uit als je sympathieke buurjongen en praat met weinig woorden. 

 

Wat zijn wereldtitel betekent in zijn thuisland? "Helemaal niets", zei hij aan de NOS.

 

Eens de benen van Stolz spreken op het ijs, krijgt de piepjonge Amerikaan wel iedereen stil. 

 

"Hij heeft een schitterende bochtentechniek", weet Jonas Creteur. "Analist Mark Tuitert beschreef het door te zeggen dat Stolz schijnbaar met 60km/u nog een broodje pindakaas aan het beleggen is." 

 

"Hij blijft heel lang druk zetten op zijn linkerbeen, wat bijzonder moeilijk blijkt te zijn. Andere schaatsers zouden hem -  een 18-jarige - nu al proberen te kopiëren."

 

"Maar hij is niet alleen fysiek een beest, dat tot 190 kilo kan squatten, maar ook de mentale druk glijdt gewoon van hem af. Hij is alleen bezig met wat hij zelf kan controleren. Het beste dat je kan doen als topsporter."

Beluister de volledige aflevering van De Tribune: