Ga naar de inhoud

Populairder dan Van Aert, (rol)model en onklopbaar: Jutta Leerdam, het Nederlandse schaatsfenomeen

 vr 3 maart 2023 12:05
Jutta Leerdam is de grote trekpleister van het WK schaatsen in Thialf.

Wanneer ze straks de iconische schaatsbaan van Thialf opglijdt, zijn alle ogen onvermijdelijk op haar gericht. Jutta Leerdam (24) is de absolute aantrekkingspool van het Nederlandse schaatsen. Het fenomeen combineert recordprestaties met de uitstraling van een topmodel. Een portret van de koningin van het WK schaatsen.

Lange blonde lokken tot op haar middel, zwarte eyeliner-wings en een natuurlijke présence. 

 

Nog voor het startschot weerklinkt, is Jutta Leerdam een opvallende verschijning op de schaatsbaan. En dan moet het "Bommetje" - een bijnaam van haar vader - nog tot ontploffing komen ...

 

Al op jonge leeftijd maakte de Nederlandse furore op de sprintnummers. Op het palmares staan ondertussen ontelbaar veel records en titels.

 

Vooral op haar geliefkoosde 1.000 meter, een nummer waarop ze zich al tot wereldkampioene kroonde en olympische zilver pakte. Dit seizoen won ze alle elf (!) races waarin ze startte op de afstand.

 

Simpelweg onklopbaar, dus.

 

En door de overvloed aan talent achten kenners Leerdam zelfs niet kansloos wanneer ze straks op het WK ook aan de 500 en 1.500 meter deelneemt.

 

"Want als ze ergens haar zinnen op zet, dan gaat ze daar vol voor."

Influencer-lesboek

Nu, Jutta Leerdam is veel meer dan een fenomeen op het ijs.


De Nederlandse weet zichzelf ook bijzonder goed te verkopen op sociale media. Daar is haar voorsprong op de de concurrentie nóg veel groter dan op de schaatsbaan.

 

Wout van Aert? 813.000 volgers.

 

Nafi Thiam? 237.000 volgers.

 

Jutta Leerdam? 4 miljoen (!) volgers.

 

Zelf heeft de schaatsster er nooit een geheim van gemaakt dat ze veel aandacht besteedt aan haar sociale media. De perfecte foto's en filmpjes op haar profiel lijken wel weggeplukt uit een influencer-lesboek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik vind het heel ouderwets en gek dat je jezelf als vrouw niet zou mogen laten zien, vertelde ze daarover. "Ik ben trots op mezelf, trots op mijn lijf en op mijn prestaties."

 

Het maakt van Leerdam een van de meest mediagenieke sporters van onze noorderburen. Lang voor haar doorbraak naar de wereldtop zat ze bijvoorbeeld al rond de tafel van de veelbekeken praatshow De Wereld Draait Door.

Daarnaast schittert ze als gezicht van modehuis Dior. En haar relatie(breuk) met collega-schaatser Koen Verweij was overal voorpaginanieuws.

Haar transfer naar de schaatsploeg van Jumbo-Visma eveneens. De succesformatie haalde met Leerdam, die eerder haar eigen team oprichtte, een commercieel bijzonder interessante aanwinst binnen.

 

"Ik ben niet alleen schaatser, ik kan ook nog iets anders meebrengen", beseft ze zelf. "Ik zie dat niet als extra druk of iets negatiefs. Ze zien een meerwaarde in mij, op verschillende vlakken."

 

Al verzekert haar hele entourage: "Eerst trainen en presteren, dan pas fotograferen. Haar sport lijdt er nooit onder."

Taboes doorbreken

Integendeel.

 

Voor het snelschaatsen - een sport met grijzer wordend publiek - is Leerdam het gedroomde uithangbord. Straks zakt een steeds groter wordende groep jongeren af naar Thialf om hun rolmodel aan het werk te zien.

 

"Niemand deed het kapsel voor de wedstrijd of make-up op tijdens het rijden", vertelde vader Ruud over de trendbreuk. "Jutta heeft daar verandering in gebracht en dat wordt geaccepteerd, omdat ze óók goed is."

 

"Als ze elke wedstrijd vijfde of zesde zou worden, dan zou men zoiets hebben van: doe maar normaal. Maar nu denkt men: waarom niet? Jonge meisjes willen nu schaatsen en net als Jutta worden."

Als Jutta elke wedstrijd vijfde of zesde zou worden, dan zou men zoiets hebben van: doe maar normaal.

Vader Ruud Leerdam

Te meer omdat Leerdam steeds vaker ook een kwetsbare kant van zichzelf durft te laten zien.


Zo vertelde ze openlijk over mentale twijfels na privéproblemen en de onzekerheid rond haar nieuwe ploeg.

 

Na een wereldbekerrace in Calgary doorbrak ze dan weer het taboe over ziek zijn door menstruatie.

 

"Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren", klonk het. "Deze keer was ik er zo ziek van."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Even makkelijk sprak de publiekslievering van het WK eerder over haar keuze om minder op haar voeding te letten: "Ik ben sterker en zwaarder geworden", verraste ze na een zoveelste baanrecord.

 

"Normaal gesproken ben ik in de zomer heel erg gefocust op heel licht worden en ik merk nu dat ik niet zo kritisch op mezelf moet zijn. Ik gebruik nu gewoon dat extra vet als kracht."

 

En ze was al zo'n powerwoman ...

Ook een toekomst in het wielrennen?

Opvallend: bij Jumbo-Visma geloven coaches naar verluidt ook in een wielercarrière voor Jutta Leerdam. Zo schreef de krant NRC enkele maanden geleden dat de Nederlandse indruk maakte op de fiets tijdens een trainingskamp.

Ze verbeterde zelfs een tijdritrecord van oud-schaatsster Laurine van Riessen, die nadien een succesvolle overstap maakte naar het baanwielrennen.

 

Nick Stöpler, een van de bondscoaches bij Oranje, acht haar kansen op een olympische medaille zelfs "heel realistisch".

 

Op de traditionele ploegenpresentatie sprak Leerdam zelf al over een potentiële carrièreswitch: "Ik heb het weleens overwogen, maar ik weet niet of ik dat sturen zo leuk vind. Het lijkt een afgrond naar beneden. Misschien ooit, maar dan wil ook meteen aan de Olympische Spelen meedoen."

Gerelateerd: