Ga naar de inhoud

Bart Swings opent jacht op ontbrekend WK-goud: "Ik heb goeie papieren"

 wo 1 maart 2023 07:14
Bart Swings (in het wit) jaagt op goud in de massastart.

Deze week vindt in schaatsmekka Heerenveen het WK afstanden plaats. Bart Swings neemt er deel aan 4 onderdelen, maar heeft natuurlijk vooral zijn oog laten vallen op de massastart, waarin hij olympisch kampioen is.

Van een postolympische depressie of dip was er bij superprof Bart Swings duidelijk geen sprake. In Hamar verzekerde hij zich van brons op het EK en tussendoor veroverde hij op de Wereldbekers ook de eindzege in de massastart.

 

"Maar dit WK is het belangrijkste moment van mijn seizoen. Hier heb ik naartoe gewerkt."

 

"Ik ben fysiek nog sterker dan mijn bronzen medaille van een maand geleden. Ik heb er nog een laagje bovenop kunnen leggen."

 

Swings heeft de beste kaarten in de massastart. "Ik start om te winnen. Die wereldtitel ontbreekt nog, het zou mooi zijn om die erbij te hebben."

 

"Ik denk dat ik goeie papieren in handen heb: mijn snelheid is goed en fysiek is alles in orde. Alleen kan er veel gebeuren in de massastart. Maar ik heb er een goed oog op."

 

Op de laatste Wereldbekermanche in Polen werd Swings wel maar 7e op zijn geliefde onderdeel. "Ik zat vooral met de eindzege in mijn hoofd en toen ik die door de punten halfweg de race al binnen had, verloor ik mijn focus. Ik liet me op het einde wat opzij zetten. Dat mag op het WK niet gebeuren."

"Meedoen voor top 5 op de 5.000 meter"

Swings schaatst in Heerenveen ook nog de 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter. Vooral de 5.000 meter ziet hij als meer dan enkel een opwarmertje voor de massastart.

 

"Ik wil mij als schaatser blijven ontwikkelen en dat voor mij dan het beste op de 5.000 meter."

 

"Ik denk dat ik zeker meedoe voor de top 5, maar 3 jongens steken er dit seizoen wel bovenuit. Het wordt dus lastig om mee te doen voor de medailles, maar ik ga het wel proberen. Ik speel alles of niets en zie wel waar ik uitkom."

Ik heb er een goed oog op: mijn snelheid is goed en fysiek is alles in orde. Al kan er in de massastart veel gebeuren.

Bart Swings
Gerelateerd: