Ga naar de inhoud

The Best FIFA Awards: voor wie stemden Messi, Put, Broos, Saintfiet en Roberto Martinez?

 di 28 februari 2023 08:48
" "
Schoon volk bij de uitreiking in Parijs gisteren.

Lionel Messi en Argentinië waren de grote slokop van The Best FIFA Awards in Parijs gisteren. Voor die prijzen mochten de aanvoerders en coaches van de nationale elftallen stemmen, naast de media en de fans. Al die stemmen worden ook bekendgemaakt. En dat is altijd wel interessant. Paul Put, Hugo Broos en Tom Saintfiet waren de Belgische stemgerechtigden.

De stemmen van de kapiteins, bondscoaches, media en fans worden door de FIFA omgezet in scoringspunten. Met 52 van die punten triomfeerde Messi, de geniale Argentijn ging de Fransen Kylian Mbappé (44) en Karim Benzema (34) vooraf.

U leest het goed in de inleiding. Van Eden Hazard geen spoor bij de stemmers, de aanvoerder van de Rode Duivels, stopte na de Wereldbeker. Omdat Roberto Martinez ook afscheid nam van België na het WK, nam performance analist Luke Benstead de honneurs waar.

De Engelse assistent van Martinez zette Messi op 1, Kevin De Bruyne op 2 en de Kroaat Luka Modric op 3. Roberto Martinez, die ondertussen aan de slag is als bondscoach van Portugal, plaatste De Bruyne eveneens op 2, na Messi en voor Mbappé.

Komen we bij de Belgische stemmers uit: ook Paul Put, bondscoach van Congo-Brazzaville, had na Messi punten over voor De Bruyne. Zijn derde stem ging naar Benzema.

Hugo Broos, de sportieve baas van Zuid-Afrika, had met Messi, Mbappé en Benzema de volgorde juist. Tom Saintfiet, bij Gambia aan de slag, koos met Achraf Hakimi, Sadio Mané en Mohamed Salah uitsluitend voor Afrikaanse voetballers.

Ontdek hier voor wie alle aanvoerders en coaches stemden.

Courtois op 1 bij kapiteins en coaches

Bij de doelmannen zetten zowel Benstead, Martinez, Put als Broos Thibaut Courtois op 1, maar dat mocht niet baten. Het sluitstuk van de Rode Duivels en Real Madrid eindigde met 20 punten op de 2e plaats, na de Argentijn Emiliano Martinez (26).

Courtois kreeg wel het meeste punten van de coaches (583 tegen 551 voor Martinez) en moest bij de kapiteins nauwelijks onderdoen (556 tegen 557), maar de media (532 tegen 676) en de fans (345.582 tegen 749.219) gaven duidelijk het voordeel aan de keeper van de wereldkampioen.

In de poll bij de fans moest Courtois trouwens ook nog onderdoen voor de Marokkaan Yassine Bounou, die 475.058 keer werd aangeklikt. Ook Saintfiet zette hem op 1.

Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois werden niet individueel gelauwerd, maar konden zich troosten met een plekje in het FIFA-elftal van het Jaar. 

overzicht van de verschillende prijzen
Speler van het Jaar Lionel Messi (Arg/PSG-Argentinië)
Speelster van het Jaar Alexia Putellas (Spa/FC Barcelona-Spanje)
Doelman van het Jaar Emiliano Martinez (Arg/Aston Villa-Argentinië)
Doelvrouw van het Jaar Mary Earps (Eng/Manchester United-Engeland)
Coach van het Jaar (mannen) Lionel Scaloni (Arg/Argentinië)
Coach van het Jaar (vrouwen) Sarina Wiegman (Ned/Engeland)
Puskas Award (Goal van het Jaar) Marcin Oleksy (Pol/Warta Poznan)
Fair Play Award Luka Lochosvili
Fan Award de Argentijnse fans op het WK
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: