Ga naar de inhoud

Saaie uren tijdens UAE Tour: "Lelijke woestijn, niemand wil ontsnappen en 50 watt trappen"

 wo 1 maart 2023 10:51
Veel rechte wegen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het weer is er goed en de hotels ongetwijfeld beter dan tijdens de Ronde van Frankrijk, maar de UAE Tour is duidelijk niet de favoriete wedstrijd van veel Belgische renners. Ex-prof Stijn Steels vertelde in De Tribune eenzelfde verhaal als Thomas De Gendt: verveling en laag niveau.

De afgelopen UAE Tour was een succes voor Soudal - Quick Step. Remco Evenepoel won het eindklassement, Tim Merlier twee etappes en als ploeg waren de renners van Patrick Lefevere de snelste in de ploegentijdrit.

 

De renners die niet uitblinken in sprinten, tijdrijden of klimmen moeten daarentegen veel koersuren zien door te komen zonder grote uitdagingen.

 

Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) maakte dit jaar van de vijfde rit uit verveling een solo trainingstocht. "Qua wattages vallen de wedstrijden hier tegen", zei De Gendt achteraf aan Sporza. 

 

"Ik ben hier conditie aan het verliezen, want in het peloton is het echt veel te gemakkelijk. Ik heb mijn tempo gekozen en probeerde (tijdens zijn vlucht) de hele tijd 300 watt te rijden."

Thomas De Gendt
Thomas De Gendt doodt de tijd in de Emiraten met een wattagetraining.

Wachten op de laatste vijf kilometer

Een verhaal dat erg herkenbaar is voor Stijn Steels, die in dienst van de Quick Step-ploeg ook de UAE Tour reed in het verleden. Hij herinnert zich de koers in de Emiraten als een saaie wedstrijd, met vaak hectiek in de finale.

 

"Niemand wil wegrijden, het is altijd rechtdoor en je fietst door de woestijn - vaak zelfs lelijke woestijn", vertelt Steels in De Tribune. "Het is afwachten tot de laatste vijf kilometer."

 

"Dan zit iedereen natuurlijk nog fris en wordt er opeens een gigantisch tempo ontwikkeld. De sprints zijn daardoor extreem chaotisch. Leuk om naar te kijken, maar als renner is het gekkenwerk."

 

(lees voort onder de foto)

Stijn Steels
Stijn Steels in actie voor de Quick Step-ploeg.

Om de vlakke ritten door de woestijn wat beter te laten renderen, was Thomas De Gendt niet de eerste die een geïmproviseerde trainingsrit inlaste. 


"Ik heb er ooit een rit gereden waarin we het eerste halfuur 50 watt reden", herinnert Stijn Steels zich. 


"Met Jasper De Buyst en Victor Campenaerts viel ik aan, om een bepaald wattage te trappen. Ook al wisten we dat we ingelopen zouden worden voor de eindstreep."


"Alleen een Italiaan van de Bardiani-ploeg die meeging, had ons plan niet begrepen. Hij deed er alles aan om uit de greep van het peloton te blijven", lacht Steels.

Ik heb in de UAE Tour ooit een rit gereden waarin we het eerste halfuur 50 watt reden.

Stijn Steels - in De Tribune

"Alleen voor Team UAE is de UAE Tour de op een na belangrijkste koers van het jaar (na de Tour, red). Het is dus ook niet vreemd dat Adam Yates van Team UAE de slotetappe bergop won dit jaar." 

 

"Als hij zijn dagje heeft, is Yates ook heel moeilijk te kloppen op een beklimming. Knap dat Remco Evenepoel toch alweer een WorldTour-ronde won met een knap deelnemersveld", besluit zijn ex-ploegmaat Stijn Steels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: