Erger dan rood, vergrootglas en stempel recidivist dreigen voor Buchanan: "Rood had hem geholpen"

  Buchanan stap weg van slachtoffer Orban.

  De meest besproken actie van het afgelopen voetbalweekend leverde Tajon Buchanan geen rode kaart op, maar hij moet wel vrezen voor zijn imago. Beelden uit vorige wedstrijden pleiten hem niet vrij van de beschuldiging van Hein Vanhaezebrouck om een recidivist te zijn.

  "Je mag naar elke herhaling kijken, het is overduidelijk", zei AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie na de verloren topper tegen Club Brugge.


  "En hij (Buchanan) is een recidivist, hé! Buchanan heeft dit al heel vaak gedaan en is al heel vaak ontsnapt. En nu weer."


  De trainer van Gent kon niet begrijpen dat Buchanan geen rode kaart kreeg voor zijn achterwaartse slag in het gezicht van Gift Orban en kon daarvoor op veel begrip rekenen.


  Dat de Canadees van Club Brugge heel veel fouten maakt, klopt echter niet. Al staat hij wel bekend als iemand die zich net iets te vaak laat gelden en bezig is met de tegenstander.


  De uitspraak dat Buchanan niet aan zijn proefstuk toe is als het over ontoelaatbare fouten gaat, klopt wel.

  Bekijk zijn acties tegen Antwerp en Anderlecht

  Ook tegen Antwerp en Anderlecht ontsnapt aan rood

  In Extra Time werden de beelden getoond van de wedstrijd tegen Antwerp begin februari. Tajon Buchanan zwaait zijn arm op eenzelfde manier als tegen Gent achterwaarts in de richting van Mandela Keita.

   

  In dezelfde match plant hij ook een elleboog op de borstkas van Arthur Vermeeren. Beide acties leveren hem uiteindelijk geel op, dat geeft scheidsrechter Lothar D'hondt aan met zijn vingers.

   

  Ook vorig seizoen ontsnapte Tajon Buchanan in een topper aan een vroege uitsluiting. Op Anderlecht tijdens de play-offs trapte hij duidelijk na naar Michael Murillo. 

   

  Raken deed Buchanan zijn tegenstander niet, maar had de scheidsrechter rood getrokken voor zijn felle reactie, dan kon niemand bij Club Brugge daar veel op zeggen.

   

  Zo ontsnapte niet alleen Buchanan, maar mogelijk ook Club Brugge. Zowel de wedstrijd op Anderlecht als op Antwerp eindigden op een 0-0. Een speler minder had Club in beide toppers punten kunnen kosten.

  Krijgt Buchanan rood op Antwerp of Anderlecht, dan doet hij tegen AA Gent waarschijnlijk niet hetzelfde.

  Filip Joos

  Het voordeel van een rode kaart

  De storm rond de actie van Tajon Buchanan tegen AA Gent zal deze week gaan liggen, maar voor de speler en Club Brugge dreigt een ander, potentieel meer schadelijk, gevolg.

   

  De stempel van recidivist dreigt Buchanan veel langer te achtervolgen dan een rode kaart. En dat kan ook invloed hebben op zijn transferwaarde. 

   

  Club Brugge zal met hem moeten praten. Zoals Club eerder met verdediger Abakar Sylla deed nadat die zowel tegen Anderlecht als Racing Genk rood pakte en daarna overdreven emotioneel reageerde.

   

  "Intern met Buchanan praten zou eerder al moeten gebeurd zijn", zei Gert Verheyen maandag in Extra Time. "Dit soort acties zit in hem. Dat zag je ook op het WK".

   

  "Als scheidsrechter vind ik dat je dat ook hoort te weten. Je mag als ref eigenlijk niet het veld opstappen met dat in je achterhoofd. Dat ligt moeilijk, maar als VAR moet je toch eens extra naar de beelden kijken als zo een speler betrokken is bij zo een fase."

  Je mag als ref eigenlijk niet het veld opstappen met iets in je achterhoofd, maar als VAR moet je toch eens extra naar de beelden kijken als zo een speler betrokken is bij een fase.

  Gert Verheyen

  Een rode kaart was volgens Filip Joos net een hulpmiddel geweest voor de speler en de club. "Je krijgt het gevoel dat Buchanan geholpen zou zijn met rood."

   

  "Tegen Anderlecht en Antwerp had hij zeker bij twee van de drie acties geen rode kaart kunnen, maar moeten krijgen. Nu is hij weer ontsnapt."

   

  "Krijgt hij rood op Antwerp of Anderlecht, dan doet hij tegen AA Gent waarschijnlijk niet hetzelfde. Nu is hij een recidivist."


  Een kwalijke stempel voor een speler die vooral bekend zou moeten staan voor zijn aanvallende en technische vermogen. 

   

  Club Brugge en Buchanan moeten vrezen dat de heisa van het afgelopen weekend een extra vergrootglas op de Canadees zal plaatsen de rest van het seizoen. Probeer daar dan nog maar eens onderuit te komen.

  De meest besproken fase van het afgelopen weekend